Afyon yöresinde mobilya endüstrisinin genel durumu ve malzeme ihtiyaç planlamasına yönelik bir araştırma
A Research on the general situation of the furniture industry and material requirement planning in Afyon
- Tez No: 121695
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİM IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ağaç İşleri, Wood Products
- Anahtar Kelimeler: Mobilya Endüstrisi, Malzeme İhtiyaç Planlaması, Furniture Industry, Material Requirement Planning.^^r
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mobilya ve Dekorasyon Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
IV AFYON YÖRESİNDE MOBİLYA ENDÜSTRİSİNİN GENEL DURUMU VE MALZEME İHTİYAÇ PLANLAMASINA YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA Hasan Ali Kocaağa Mobilya-Dekorasyon Eğitimi, Yüksek Lisans Tezi, 2002 Tez Danışmanı: Prof. Dr. Alim Işık ÖZET Ülkemizde; üretim, istihdam ve ihracat potansiyeli oldukça yüksek sektörlerden birisi de mobilya sektörüdür. Türk mobilya endüstrisi genelde, çoğu geleneksel yöntemlerle çalışan. küçük ölçekli işletmelerin ağırlıkta olduğu bir görünüme sahiptir. Ağaç İşleri Federasyonu“ na kayıtlı olarak mobilya işi ile uğraşan 55 000 dolayında küçük ve orta ölçekli işletme vardır. Sanayi Ticaret Odaları'na kayıtlı üyelerin de bu grup içinde değerlendirilmesiyle bu sayı 600000- 650000”i bulmaktadır. Buna karşılık fabrikasyon üretim yapan firma sayısı ise 10 dolayındadır. Türkiye'nin mobilya üretiminin değeri. 1994 yılı fiyatları ile yaklaşık 34 Trilyon TL olarak gerçekleşmiştir. Mobilya sanayinin toplam imalat sanayi üretimi içindeki payı ise % 1 "dır. Afyon ilinde Afyon Ağaçişleri Odasına kayıtlı dört ayrı sanayi bölgesinde sadece mobilya imalatı yapan 47 işletme vardır. Ayrıca odaya kayıtlı olmayan imalatçı sayısı bunun daha da üstündedir. Afyon ili iller arası tam bir geçiş noktası olmasına rağmen sanayi sektöründe, özelikle mobilya sektöründe yeterince gelişememiştir. Bu çalışmada: öncelikle Afyon ilindeki imalat yapan mobilya işletmeleri nin genel durumları ve soruları bir anketle incelenmiştir. Sonra, malzeme ihtiyaç planlamasında çizelgeleme faaliyetleri ve bu faaliyetleri etkileyen konular araştırılmış: daha sonra da mobilya endüstrisi genel özelliklen, imalat yönetim teknikleri ve arz -talep ve dağıtım şartları hakkında bilgiler derlenmiştir.
Özet (Çeviri)
A RESEARCH ON THE GENERAL SITUATION OF THE FURNITURE INDUSTRY AND M ATERIAL REQUIREMENT PLANNING IN AFYON Hasan Ali Kocaağa Furniture-Decoration Education, M.S. Thesis, 2002 Thesis Supervisor: Prof. Dr. Alim Işı k SUMMARY Furniture industry is one of the industries which have high potential in production, employment, and export in Turkey. Turkish furniture industry in general has mostly small-scale firms, most of which have traditional appearance in their working methods. There are 55.000 small and medium size enterprises which enrolled to Wood Work Federation dealing with furniture. This number reaches to 600. 000 - 650.000 when members of The Chamber of Industry and Commerce are included. On the other hand, the number of machine production firms is around 10. The value of the furniture production in Turkey is 34.029.000.000.000 TL in 1999 (1994 prices). The ratio of furniture industry in total production of manufacturing industry is % 1. There are 47 enterprises in four separate industry zones dealing with only furniture manufacturing enrolled to Afyon Wood Products Chamber. The number of non-member manufacturers to the Chamber is more over than this. Industrial sector, particularly furniture industry in Afyon couldn't get developed enough even though Afyon is a transaction point among the other cities. In this study, first of all, furniture enterprises running in Afyon are observed, and information is gathered about their situations and problems by applying a questionnaire. Then Material Requirement Planning scheduling activities and factors affecting these activities are searched. After that, general information has been gathered about general characteristics of furniture industry, its manufacturing management techniques and its supply-demand and distribution conditions.