Tutturma kuvvetinin etkisiyle teknolojik sistemde oluşan deformasyonların imalat hassasiyetine etkisi
The Effect of defects by the effect of hilding force on manufactural sensitivity
  1. Tez No: 121696
  2. Yazar: ARZU TEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF ÜMİD
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Deformasyonlar, Makina, Talaş, Tutturma Şeması, Deformed. Machine, Wood Shavings
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
IV TUTTURMA KUVVETİNİN ETKİSİYLE TEKNOLOJİK SİSTEMDE OLUŞAN DEFORMASYONLARIN İMALAT HASSASİYETİNE ETKİSİ Arzu TEKİN Makina Eğitimi, Yüksek Lisans Tezi, 2002 Tez Danışmam: Doç. Dr. Yusuf ÜMİD ÖZET Pratikte yaygın olarak kullanılan makine mekanizmalarında esas fonksiyonel parçalardan biri olarak ince cidarlı silindirik parçalara geniş ölçüde rastlanmaktadır. Bu parçaların esas çalışma yüzeylerine yüksek hassasiyet (ölçülerine ve şekillerine) talepleri verilmektedir. Bu talepler montajdan önce yapılan, talaşlı imalat sürecinde sağlanılmalıdır. Talaşlı imalat hassasiyetine etkiyen esas faktörlerden biri, esnek parçalan tutturma kuvvetlerinin etkisiyle oluşan elastik deformasyonlarıdır. Bu deformasyonların değerleri, tutturma, kuvvetinden başka, tutturma şemasına da bağlı olur. Bunu dikkate alarak bu tez çalışmasında, bilezik, burç, kılıf ve boru şeklinde silindirik parçaların üç, dört ve altı ayaklı aynalarda tutturma şemaları ve bu şemalara uygun olarak tutturma kuvvetlerinin etkisiyle oluşan deformasyonlar incelenmişi bunların değerlerinin hesaplanması yöntemleri verilmiştir. Tez çalışmalarında uzun silindirik parçaların elastik deformasyonlarının büyüklüğüne, tutturma kuvvetlerinin uygulanma 'noktalarının seçiminde etkisi incelenmiştir. Araştırmaların sonucunda tutturma kuvvetinin etkisiyle ince cidarlı silindirik parçaların deformasyonlarının azaltılması için tavsiyeler ilenmiştir.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF DEFECTS BY THE EFFECT OF IIOEDİNC FORCE ON MANUFACTURAL SENSIVITY Arzu TEKİN Mechanical Education. M.S. Thesis. 2002 Thesis Supervisors: Doç.Dr Yusuf ÜMİD SUMMARY In the mechanical mechanisms, which is practically and commercially used, the thin wall cylindrical parts, as one of the essential functional part, are extensively found out. For the main working surfaces of such parts, the high precision demands are given. Such demands must be provided in the chipped manufacturing process. One of the essential factors that impact on the chipped manufacturing precision is the terrible deformation that is resulted from the effect of the fixing strength. The values of such deformation are also depended on the fixing scheme except for the fixing strength. Taking this point into consideration, in this study, the schemes of fixing the collar. bushing and pipe-shaped cylindrical parts to the three, four and six leg mirrors and deformations resulted from such fixing strength arc dealt with and the methods for calculation of them are given. In the thesis work the impact of the size of flexible deformations of the long cylindrical parts on selection of fixing strengths application point is studied. As a result of the researchs. the recommendations about decrease of deformations of thin wall cylindrical parts due to the impact of the fixing strength arc addressed.