Risk analysis and management of construction projects tendered under design-build (turnkey) contract system
Tasarım-yapım (anahtar-teslim) sözleşme sistemi ile ihale edilen inşaat projelerinin risk analizi ve yönetimi
- Tez No: 121732
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET ÖZTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: risk yönetimi, risk analizi, tasarım-yapım, anahtar-teslim, sözleşme sistemi, inşaat projeleri, risk management, risk analysis, design-build, turnkey, contract system, construction projects
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 223
Özet
TASARIM-YAPIM (ANAHTAR-TESLİM) SÖZLEŞME SİSTEMİ İLE İHALE EDİLEN İNŞAAT PROJELERİNİN RİSK ANALİZİ VE YÖNETİMİ ÖKMEN, Önder Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Ahmet ÖZTAŞ Eylül 2002, 208 sayfa İnşaat projeleri, farklı sözleşme sistemleri ve ödeme metotları ile ihale edilmekte ve yürütülmektedir. Tasarım- Yapım (Anahtar-Teslim), son yılların popüler sözleşme sistemi olmuştur. Bu sistem, müteahhidin sadece inşaat ile değil işin tasarımından da sorumlu olmasını gerektirdiğinden çeşitli avantajlar sağlamaktadır. Ancak; ihale hazırlık ve proje tatbik süreçleri boyunca riskler teşhis ve analiz edilip yönetilmedikçe, Tasarım-Yapım hem İşverenler hem de Müteahhitler açısından riskli bir sisteme dönüşmektedir. Bu bağlamda, bu çalışma risk, risk analizi, risk yönetimi ve Tasarım-Yapım sözleşme sistemi konuları üzerinde bir kaynak araştırması sunmak ve böylece Tasarım-Yapım inşaat projelerinde mevcut olan potansiyel riskler etrafında bir tartışma açmak ve yönetimsel bir çerçeve kurmak amacını taşımaktadır. Tez kapsamında risk analizi ve risk yönetimi tekniklerinin sabit-fıyat Tasarım-Yapım inşaat projelerinde nasıl uygulanabileceğini göstermek ve bu uygulamaların bu türprojelerin başarısındaki gerekliliğini ortaya koymak amacıyla biri kurgusal, diğeri gerçek olmak üzere iki örnek proje üzerinde çalışma yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RISK ANALYSIS AND MANAGEMENT OF CONSTRUCTION PROJECTS TENDERE» UNDER DESIGN-BUILD (TURNKEY) CONTRACT SYSTEM ÖKMEN, Önder M. Sc. in Civil Engineering Supervisor. Assist. Prof. Dr. Ahmet ÖZTAŞ September 2002, 208 pages Construction projects are being tendered and implemented under different contract systems and payment methods. Design-Build (Turnkey) has been a popular contract system in recent years. It provides various advantages through entailing the contractor carrying out and being responsible for not only construction but also the design of the work. However, Design-Build turns to be a risky system for both Owners and Contractors unless the risks are identified, analyzed and managed throughout the tender preparation and project execution stages. In this context, this study aims to present a literature survey on the issues of risk, risk analysis, risk management and Design-Build contract system in order to open a discussion and establish a managerial framework onto the potential risks inherent in Design-Build construction projects. Within the scope of the thesis, two case studies, one of which is hypothetical and the other is real, have been carried out for the purpose of illustrating how risk analysis and risk management techniques can be ivapplied in fixed-price Design-Build construction projects and for showing the necessity of these applications for the success of such projects.