Ground improvement by bacteria and synthetic polymers
Bakteriler ve polimerler yardımıyla zemin iyileştirilmesi
  1. Tez No: 121733
  2. Yazar: ALİ FIRAT ÇABALAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HANİFİ ÇANAKCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: zemin iyileştirmesi, bakteri, polimer, kesme kutusu deneyi. iv, ground improvement, bacteria, polymer, direct shear box test. in
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZ BAKTERİLER VE SENTETİK POLİMERLER YARDIMIYLA ZEMİN İYİLEŞTİRMESİ ÇABALAR, Ali Fırat Yüksek Lisans Tezi, İnş. Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Hanifi ÇANAKÇI Ağustos 2002, 84 sayfa İnşaat sahasında karşılaşılan zeminler her zaman istenilen özelliklere sahip olmayabilmektedir. Bu gibi durumlarda, arazideki zemin tabakalarının özelliklerinin iyileştirilmesi yoluna gidilir. Bu çalışmada çeşitli mikroorganizma türleri ve bunların ürettikleri malzemelerin zemin iyileştirmesinde uygulanabilirliğinin tartışılması amaçlanmıştır. Çalışmada, yapışkanlık özelliği gösteren veya katı partikül üretebilen bakteriler ile bunların zemin mekaniğindeki kullanılabilirliği araştırıldı. Doğal polimerik malzeme üreten bu bakterilerin yanında, yapışkanlık özelliğine sahip olan sentetik polimerlerin yapısı üzerinde de durulmuştur. Ortaya atılan düşüncenin yapılabilirliği, yapılan detaylı literatür taraması ile birlikte Leighten Buzzord kumuna biopolimer eklenerek yapılan kesme kutusu deney sonuçları ile de desteklenmiştir. Yapılan bu çalışma, yapılar için uygun olmayan zeminlerin bakteriler ve polimerik malzemeler kulanılarak iyileştirilebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GROUND IMPROVEMENT BY BACTERIA AND SYNTHETIC POLYMERS ÇABALAR, Ali Fırat M.Sc. in Civil Eng. Supervisor: Assist. Prof. Dr. Hanifi ÇANAKÇI August 2002, 84 pages Where a project encounters difficult foundation conditions, ground improvement techniques are used to modify and improve poor and marginal soil and rock conditions to meet project requirements. In this thesis, applicabities of bacteria were examined as a different approach in ground improvement. Bacteria producing biopolymer, solid particules having cementatious property were searched. Structure of synthetic polymeric material were also examined. Furthermore, the applicability of this approach in ground improvement was supported by direct shear box experiments carried out using a biopolymeric material on Leighten Buzzord Sand. Reviewed literature and experimet results verified the applicability of bacterial agents in ground improvement.