5 numaralı Eğin şer'iyye sicili 1256-1258 (M. 1840-1843)
Egin sharia records no 5 1256-1258 (M. 1840-1843)
- Tez No: 122030
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET AKSIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Eğin, Şer'iyye Sicilleri
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 275
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi 5 Numaralı Eğin Şer'iyye Sicili Salih Akyel Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Bölümü 2002, Sayfa:275 Osmanlı Tarihi'nin en önemli arşiv kaynaklarından bir tanesi de Şer'iyye Sicilleridir. Şer'iyye Sicilleri ihtiva ettikleri idari, siyasi, askeri ve sosyal nitelikli belgelerden dolayı Osmanlı Tarihine ışık tutan kaynaklardır. Ait oldukları dönem ve yer hakkında oldukça önemli bilgiler veren Şer'iyye Sicillerinden faydalanma konusu, bu gün için başlı başına bir problem olmaktadır. Bu durum ise sicillerden faydalanma konusunu belirli bir metoda bağlı kılmayı zaruri hale getirmektedir. Bizde bu önemli kaynaklardan biri olan 5 Numaralı Eğin Şer'iyye Sicilini çalışmamıza konu edindik. Bu metinlerden yola çıkarak yaptığımız değerlendirmelerde de Harput Eyaletine bağlı 3 nahiyeden müteşekkil bir kaza olan Eğin' in bu dönemde idari, siyasi, askeri, iktisadi ve sosyal yapıları üzerinde durduk.
Özet (Çeviri)
II SUMMARY Masters Thesis E?İN SHARİA RECORDS NO 5 Salih AKYEL Fırat University The Institute of Social Sciences Section of History 2002, Page:275 One of the most important archives of Ottaman history is Sharia Records. The issue of making of Sharia Records,which gave important information about the period and place they belonged to, is today a major problem. This situation makes it obgatory to depend on a certaion method while making use of the records. In this study we investigated Egin Sharia Records no 5 which is one of this important records. The administrative, political, economical, and social structures of Egin, which was a province centre with three districts under Harput State at the time, were investigated referring to there articles. KEY words: Egin, Records of Sharia.