Erzurumlu İbrahim Hakkı'nın Marifetname'sinde Tanrı alem ilişkisi
In İbrahim Hakkı's Marifetname god-flog relation
- Tez No: 122037
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CEVDET KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tanrı, Kainat, İnsan, Varlık, God, Cosmos, Human, Existence
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Felsefesi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ ERZURUMLU İBRAHİM HAKKI'NIN MARİFETNAMESİNDE TANRI-ALEM İLİŞKİSİ YUSUF POLAT FIRAT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTÎTÜSİ FELSEFE VE DİN BİLİMLERİ ANABİLİM DALI 2002, Sayfa :7+ 149 Tezimin giriş bölümünde İbrahim Hakkı'nın hayatı, eserleri ve şahsiyeti hakkında bilgi verdim. Tezimin birinci bölümünde Allah konusunu inceledim. İbrahim Hakkı'nın varlık anlayışını ve Allah anlayışım kendinden önceki filozofların görüşleri ile birlikte verdim. Cevher ve arazın tanımlarını ve kısımlarını İbrahim Hakkı'nın beyanları ile ifade ettim. Filozofların Allah'ın varlığının delillerini ve İbrahim Hakkı'nın varlık delillerini inceledim. Tezimin ikinci bölümünde kainat konusunu inceledim. Tanrı alem ilişkisini ve alemlerin kısımlarını zikrettim. İbrahim Hakkı'nın sudur aşamalarını, diğer filozofların sudur aşamalarıyla karşılaştırdım. Gezegenlerin Güneş'in ve Ay'ın özelliklerini Marifetname ışığında ifade ettim. Basit ve bileşik cisimlerin özelliklerini, kısımlarını ve etkilerini inceledim. Tezimin üçüncü bölümünde insan konusunu işledim. İnsanın varoluşunu, Tanrı ve evren karşısındaki durumunu açıklayıp, biyolojik unsurlarını ifade ettim. İnsanın metafizik unsurları bölümünde, insanın nefs, ruh, kalp, aşk ve akıl yönünden inceledim. Ayrıca bu bölümlerin özelliklerini ve farklı filozofların ve mutasavvıfların düşüncelerini dile getirdim. İnsan-ı kamil bölümünde, insanın manevi yolculuğu ve insan-ı kamil olmanın şartlarını belirttim.
Özet (Çeviri)
SUMMARY HIGH LICENCE THESIS IN IBRAHIM HAKKI'S MARİFETNAME GOD-FLOG RELATION 4 YUSUF POLAT UNIVERSITY OF FIRAT INSTITUTE OF SOCIAL SCIENCE PHISOLOGHY AND RELIGION SCDZNCE 2002, PAGE OF: 7+149 Part of the entry in my thesis, I gave information about life of Ibrahim Hakkı, Works of him, and personality of him. Part of the God in my thesis, I told philosophers and Ibrahim Hakki's mind of existence defination of capacity and sign and proof of existence. Part of the cosmos in my thesis, I expressed Ibrahim Hakkı and philosophers, God- Flog, Flog- Human of opinion and degrees of“sudur”theory. Part of the Human, m my thesis, I expressed existence of human, element and biological, and metaphsysics (self, soul, intelligence, love heart, and perfect of human.