Hz. İbrahim ile ilgili rivayetler
The Relates connected with Abraham
- Tez No: 122048
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. VELİ ATMACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İbrahim, Tarih, İshak, İsmail, Sâre, Hacer, Abraham, Terah, Isaac, Ishmael, Sarai, Haqar
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
ÖZET Yüksek Lisans HZ. İBRAHİM İLE İLGİLİ RİVAYETLER Veysel ÖZDEMİR Fırat Üniveritesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Temel İslam Bilimleri Anabilim Dalı 2002, Sayfa: VI +123 İnsanlık tarihini peygamberler tarihinden ayrı düşünmek mümkün değildir. Yeryüzünde ma'bed'siz ve ma'bud'suz bir toplum bulmakta o oranda güçtür. Ayrıca peygamberler değişik dil ve kültürlerin ortak inanç değerlerini oluşturmaktadır. Özel olarak Hz. İbrahim, günümüzdeki üç büyük inanç sisteminin en eski paydasıdır. Şimdiye kadar peygamberler hakkında birçok eser kaleme alındı. İncelememiz neticesinde İslâm peygamberinin dilinden veya hadis kaynaklarının verdiği bilgilerden hareketle peygamberlerin tanıtılmadığı bir eksiklik olarak görülmüştür. Biz bu açığı yaptığımız çalışmayla kısmen kapatmayı düşündük. Gelecek çalışmalarımızda konuyu daha detaylı ele almayı planlamaktayız.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Master Thesis THE RELATES CONNECTED WITH ABRAHAM Veysel ÖZDEMİR The University of Fırat The Institute of Soccial Sciences Postgraduate Study In Basic Islamic Sciences 2002, Page: VI + 123 It is not possible to consider the history of humanity apart from the history of the prophets. Also, it is very difficult to find a society without a temple or a god in the world. Furthermore, the prophets form the common belief values of different languages and cultures. Especially Abraham is the oldest common point of today's three major belief systems. Many books have been written out about the prophets up to now. As a result of our investigation, we have found out that the prophets have not been identified either by the profit of Islam or by the records of his sayings and actions. And this was regarded as a deficiency. In this study, we aimed to fulfil this need partially. We are planning to take up this topic in a more detailed way in our further studies.