Turkey's agricultural exports (1989-1998) constant market share analysis
Türkiye'nin tarımsal ihracatı (1989-1998) sabit piyasa payı analizi
  1. Tez No: 123029
  2. Yazar: DİLEK TEMİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİS AKDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Sabit Piyasa Payı Analizi, İhracat Performansı, Rekabet Gücü, Mal Komposizyonu, Piyasa Dağılımı, Dünya Ticareti, Artık, Büyüme Oram, Değer Payı, Miktar Payı. vı, Constant Market Share Analysis, Export Performance, Competitiveness, Commodity Composition, Market Distribution, World Trade, Residual, Growth Rate, Value Share, Quantity Share. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 277
Özet
ÖZ TÜRKİYE'NİN TARIMSAL İHRACATI (1989-1998): SABİT PİYASA PAYI ANALİZİ Temiz, Dilek Yüksek Lisans, Ekonomi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Halis Akder Haziran 2002, 272 sayfa Bu tezde, Sabit Piyasa Payı analizi, Türkiye'nin dünyaya 1989-1994, 1994-1998 ve bütün 1989-1998 dönemlerinde yaptığı tarım ürünleri ihracatı için uygulanmıştır. Bu çalışmada kullanılan yöntem, aslında Tyzsynski tarafından uygulanan, bunun Leamer ve Stern tarafından geliştirilmiş halidir. Ayrıca, Richardson'ın katkıları da dikkate alınmıştır. Türkiye'nin tarım ürünleri ihracatı piyasalar ve ürünler bazında analiz edilmiştir. Ele alman dönemde, Türkiye 'doğru' piyasalara 'doğru' ürünler satmış mıdır? sorusunun yanıtı Leamer ve Stern' nin tekniği kullanılarak verilmektedir. Bu teknikte, bir ülkenin ihracat artışı, dünya ticareti, mal komposizyonu, piyasa dağılımı ve rekabet gücü etkisine bağlanmıştır. Sabit Piyasa Payı analizi, değer verileri yanında, miktar verileri kullanılarakta uygulanmıştır. Bunun yanında, başlangıç senesi yapısı analizde kullanılmıştır. Bu analiz ile, Türkiye'nin dünyaya yaptığı tarım ürünleri ihracatıyla ilgili genel bir çerçeve çizmek mümkündür. Her iki veriyle yapılan analiz gösteriyor ki genel olarak,Türkiye'nin dünyaya 1989-1998 döneminde yaptığı tarım ürünleri ihracatı artmaktadır ve dünyada Türkiye'nin tarım ürünleri ihracat payı artmıştır. Bu artış elverişli mal komposizyonu ve piyasa dağılımı etkilerine bağlanmıştır. Türkiye bu dönemde doğru piyasalara doğru ürünler satmayı başarabilmiştir. Yani, Türkiye'nin tarım ürünleri ihracatı hızla gelişen mal gruplarında yoğunlaştığından mal kompozisyonu etkisi elverişlidir. Ayrıca, Türkiye'nin bu mallan, talebin göreli olarak hızla geliştiği pazarlara yöneltmiş olması yine elverişli bir pazar etkisi yaratmaktadır. Türkiye'nin tarım ürünleri ihracatı negatif rekabet gücüne sahiptir. Türkiye'nin rekabet gücünün negatif olması Türkiye'nin ihracat payını sabit tutamadığını gösterir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TURKEY'S AGRICULTURAL EXPORTS (1989-1998): CONSTANT MARKET SHARE ANALYSIS Temiz, Dilek M.S., Department of Economics Supervisor: Prof. Dr. Halis Akder June 2002, 272 pages The aim of the thesis is to provide an application of CMS analysis to the agricultural exports of Turkey over three time periods: the 1989-1994, 1994-1998 and the entire 1989-1998 periods. The method of calculation have been adopted; originally proposed by Tyzsynski and improved by Learner and Stern. Moreover, the contributions of Richardson to this method were also taken into consideration. Turkey's agricultural exports have been analyzed market-wise and product- wise. The main question posed throughout the thesis is: Did Turkey sell the 'right' products to the 'right' markets? This was analyzed along the lines of the Learner and Stern technique; in which the export growth of a country is explained by the world growth, the commodity composition, the market distribution, and the competitiveness effects. The CMS analysis is applied by using quantity data besides value data in this study. Furthermore, the initial year structure is adopted throughout the analysis. A ft aw 111 *>*“ ?”*? #'fThis analysis provides a general understanding of Turkey's exports performance. Both data sets indicate that in general, Turkey's agricultural exports to the world have roughly increased over the 1989-1998 horizon and Turkey was able to increase its market share of agricultural exports. In addition, Turkey possesses a favorable commodity composition and market distribution of agricultural exports to the world. She could sell the 'right' products to the 'right' markets. This means that Turkey's exports were concentrated on the commodities whose markets were growing relatively rapidly, and that Turkey's agricultural exports on the whole, concentrated on the relatively expanding areas in world trade. The competitiveness of Turkey's exports is computed to be negative implying that she has failed to maintain its export share in the individual world markets.