Anti-foundational approach and Turkish feminism: A study on the construction of foundational self and identity of the modern women in Turkey
Anti-temel arayıcı yaklaşım ve Türk feminizmi: Benlik ve kimliğin modern Türk kadınındaki yapısı üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 123028
  2. Yazar: NİL SAKMAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FERİDE ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet, Anti-Temel Arayıcı Yaklaşım, Benlik, Kimlik, Olagelmek iv, Gender, Anti-foundationalism, Self, Identity, Becoming iii
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
ÖZ ANTİ-TEMEL ARAYICI YAKLAŞIM VE TÜRK FEMİNİZMİ: BENLİK VE KİMLİĞİN MODERN TÜRK KADTNINDAKİ YAPISI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Sakman, Nil Yüksek Lisans, Kadın Çalışmaları Programı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Feride Acar Mayıs 2002, 171 sayfa Bu çalışmada Türk feminizminin kadınların benlik ve kimlik oluşumuna bakışı ve buna alternatif bir bakış açısı, anti-temel arayıcı yaklaşımın bilgi ve özne eleştirisi çerçevesinde orta ve üst-orta sınıf, yüksek eğitimli ve şehirli kadınlar ile yapılan mülakatlar dahilinde sorunsallaştırılmıştır. Böyle bir çalışmayı gerekli kılan, kadınların maruz kaldığı baskının sadece merkezi iktidar mekanizmalarından dolaylı olmadığını; bunun yanısıra ve daha da baskın olarak benlik ve kimlik oluşumunda içselleştirilen diskurların sonucunda ortaya çıkan kendine dönük baskı mekanizmalarının etkili olduğu hipotezidir. Bu nedenle, araştırma öznesi olan kadınların benlik oluşumlarının hangi yollarla yapılandığı ve kendine dönük baskı mekanizmalarının nasıl içselleştirildiği bu araştırmanın temel sorunsalları olmuştur. Foucault'nun özne eleştirisi ise araştırmanın ana eksenini meydana getirmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANTI-FOUNDATIONAL APPROACH AND TURKISH FEMINISM: A STUDY ON THE CONSTRUCTION OF FOUNDATIONAL SELF AND IDENTITY OF THE MODERN WOMEN IN TURKEY Sakman, Nil MS, Program in Gender and Women's Studies Supervisor: Prof. Dr. Feride Acar May 2002, 171 pages In this thesis, Turkish feminism's approach to the construction of the self and identity of women is problematized and an alternative approach, in the framework of the anti- foundational approach to knowledge and the foundational construction of the subject, is initiated through having conducted in-depth interviews with middle and upper- middle class, educated, urban women in Turkey. The necessity to conduct such a study arouse from the concern that the oppresion that these women are subject to are not necessarily caused by central forms of power but by means of the self reflexive technologies adopted by the discourses that construct the foundational subject. Therefore, the manner in which these women construct their foundational selves and through which means they internalize self reflexive technologies is explored in this research; the argument of Foucault on the critique of the subject having served as tha main axis.