A Study on portal composition and its contribution to façade design in Anatolian Seljuk buldings
Anadolu Selçuklu binalarında portal kompozisyonu ve cephe tasarımına katkısı üzerine bir çalışma
- Tez No: 123048
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMÜR BAKIRER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Sanat Tarihi, Architecture, Art History
- Anahtar Kelimeler: Anadolu Selçuklu Binaları, cephe artikülasyonu, portal, portal kompozisyonu, portal tipleri. VI, Anatolian Seljuk Buildings, facade articulation, portal, portal composition, portal types. IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 233
Özet
öz ANADOLU SELÇUKLU BİNALARINDA PORTAL KOMPOZİSYONU VE CEPHE TASARIMINA KATKISI ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA Caner, Çağla Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ömür Bakırer Haziran 2002, 207 sayfa Anadolu'da, Anadolu Selçuklu döneminde inşa edilmiş olan anıtsal yapılarının cepheleri; biçimleri, artikülasyonları, kompozisyonlarıyla ayırt edilebilir özellikler gösterirler. Her ne kadar, hiçbir iki cephe kendisini oluşturan elemanlarıyla ve cephe kompozisyonundaki artikülasyonuyla aynı görünmese de, dikkat çekici derecede benzerlikler sergilerler. Cephe kompozisyonlarının genel formulasyonunda, girişler bir başka isimlendirmeyle portaller (taçkapı); yalnızca kendi elemanlarıyla değil, aynı zamanda üzerinde bulundukları cephenin birincil elemanı, vurgulayıcı bileşeni olarak da Anadolu Selçuklu cephe kavramını yansıtmaları bakımından ilgi çekicidirler. Bu çalışma Anadolu Selçuklu cephelerini mimariyle ilişikilendirerek analitik bir araştırma önermeyi hedeflemektedir. Böylelikle hem temel çeşitlilikler hem de bununla ilişkili olası alt çeşitliliklere yoğunlaşacaktır. Bu bağlamdaportaller yerleşimlerine, ait oldukları yapıların dolaşım sistemi ve plan şemalarıyla ilişkilerine, kendilerinin ve üzerinde bulundukları cephenin ardındaki mekanlara ve cephe kompozisyonuyla bağdaşma ve birleşmelerine göre değerlendirileceklerdir. Bununla beraber bu çalışma, Anadolu Selçuklu portallerini yalnızca cephe kompozisyonunun vurgulayıcı elemanı alarak temel sınıflandırmalara koymayı değil, aynı zamanda portallerin kendi bileşenleriyle - malzemesi, çerçevenin formu ve kademelenmesi, kavsara, mihrabiyeler, kemerler, inşa kitabeleri ve diğer ilgili detaylar - sergilediği çeşitliliklerle olası sınıflandırmaları ortaya çıkarmayı ve portal kompozisyonlarındaki gelişmelerin cephe kompozisyonlarındaki gelişmelerle paralelliğini araştırmayı ve değerlendirmeyi hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STUDY ON PORTAL COMPOSITION AND ITS CONTRIBUTION TO FACADE DESIGN IN ANATOLIAN SELJUK BUILDINGS Caner, Çağla M. A., Department of Architecture Supervisor Prof. Dr. Ömür Bakırer June 2002, 207 pages The forms, articulation and compositions of the facades of the monumental buildings displayed a recognizable character during the era of the Anatolian Seljuks in Asia Minor. Even though no two facades appear to be the same with their constitutive elements and with the articulation in their compositions, they seem to attain remarkable similarities. Within the general formulation of the facade compositions, the gateways namely the portals (taçkapı) come forth to reflect the architectural facade concepts of the Anatolian Seljuks, not only with their individual elements but also as the major element of the facade; acting as the focal component. Respectively, the study aims to propose an analytical research of the Seljuk portals within an architectural context. It will concentrate on the fundamental variations, and in relation to these, the possible sub-variations. It will evaluate the portals with respect to their location, their relation with the circulation and plan layout of the buildings they belong to, the spaces behind the portals and behind the facade they belong to and their iiicombination and integration with the facade composition. However, the study intends to come up not only with basic classifications of Anatolian Seljuk portals as the focal element within the facade composition, but also tries to bring the possible classifications concerning the displayed variations of the compositions through their components, such as the form and layering of the framework, recessed niche, side niches, arches, building inscriptions and other related details.