The Effects religiousnesson marital satisfaction and the mediator role of perceived marital problem solving abilities between religiousness and marital satisfaction relationship
Dindarlığın evlilik doyumu üzerindeki etkileri ve algılanan evlilik sorunları çözümü becerilerinin, dindarlık ve evlilik doyumu ilişkisi üzerindeki arabulucu rolü
- Tez No: 123047
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TÜLİN GENÇÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Dindarlık, Evlilik Doyumu, Algılanan Evlilik Problemleri Çözümü, Umutsuzluk, Boyun Eğici Davranışlar, Religiousness, Marital Satisfaction, Perceived Marital Problem Solving, Hopelessness, Submissive Acts. IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışma, evli Türkiyeli çiftler örnekleminde, dindarlığın evlilik doyumu üzerindeki etkileri ve algılanan evlilik sorunları çözümü becerilerinin bu ilişki üzerindeki arabulucu rolünü araştırmayı amaçlamaktadır. Katılımcılar, Orta Doğu Teknik Üniversitesi öğrencilerinin anne ve babalarından oluşan 92 çifttir. Hiyerarşik Regresyon Analizi kullanılarak algılanan evlilik sorunları çözümü becerilerinin, dindarlık ve evlilik doyumu ilişkisindeki arabulucu rolü test edilmiştir. Ayrıca, dindarlıkla ilişkili olan umutsuzluk ve boyun eğici davranışlar içinde ayrı Hiyerarşik Regresyon Analizleri yapılmıştır. İlk hipotezde, algılanan evlilik sorunları çözme becerisinin, dindarlık ve evlilik doyumu ilişkisi üzerinde arabulucu rolü oynaması beklenmektedir, ikinci hipotezde, algılanan evlilik sorunları çözme becerilerininumutsuzluk ve evlilik doyumu üzerinde arabulucu rolü oynaması beklenmektedir. Benzer olarak, üçüncü hipotezde de algılanan evlilik sorunları çözme becerilerinin boyun eğici davranışlar ve evlilik doyumu ilişkisinde arabulucu rolü oynaması beklenmektedir. Analiz sonuçlarına gore, dindarlığın evlilik doyumu üzerinde temel etkiye sahip olduğu bulunurken, sorun çözme becerilerinin arabulucu rolü gözlenmemiştir. Bu durumda, ilk hipotezin bir bölümü doğrulanabilmiştir. Umutsuzluk ve boyun eğici davranışları ele alan ikinci ve üçüncü hipotezler desteklenmiştir. Sonuçlar literatür bilgisi ışığında tartışılacaktır.
Özet (Çeviri)
This study aimed at revealing the mediational role of perceived marital problem solving between religiousness and marital satisfaction relationship in a Turkish sample. The participants were 92 married couples, who were the parents of Middle East Technical University students. Hierarchical Regression Analyses were performed in order to test the mediational role of marital problem solving between religiousness and marital satisfaction relationship. Moreover, some additional Hierarchical Regression Analyses were performed with the variables related to religiousness, namely hopelessness and submissive acts. In the first hypothesis it was expected that marital problem solving will play a mediational role between Hireligiousness and marital satisfaction. In the second hypothesis, it was suggested that marital problem solving will play a mediator role between hopelessness and marital satisfaction. Similarly, in the third hypothesis, it was expected that marital problem solving will play a mediator role between submissive acts and marital satisfaction. According to the results of these analyses, it was found that religiousness had a main effect on marital satisfaction, but mediational role of problem solving did not emerged, thus first hypothesis was only partially confirmed. Second and the third hypotheses were supported. Results were discussed by referring the relevant literature.