Turizm işletmelerindeki Türk gecelerinin Türk kültürünü tanıtmaya katkıları
The Contributions of Turkish nights at tourism companies to the introducing of Turkish culture
  1. Tez No: 123294
  2. Yazar: ERKAN AKGÖZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUSTAFA ÖZODAŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm, Tanıtım, Kültür, Türk Geceleri ve Turizm İşletmeleri, Tourism, Introduction, Culture, Turkish Nights and Tourism Companies. Ill
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
ÖZET İnsanlar çeşitli nedenlerle turizm faaliyetine katılırlar. Turizm faaliyetine katılanların temel amaçlarından birisi de farklı kültürleri yakından tanıma isteğidir. Turizm işletmelerinde düzenlenen Türk geceleri ise birey ve toplumların bu arzusunu hızlandıran bir etkinliktir. Turizm işletmelerinde ki Türk gecelerinde yer alan faaliyetler Türkiye'ye gelen turistlerin hem boş zamanların değerlendirmekte hem eğlenceli bir tatil geçirmelerine yardımcı olmakta hem de bölgenin veya ülkenin tanıtımına katkıda bulunmaktadır. Animasyon programlan çerçevesinde hazırlanan Türk gecelerinde genel olarak halk oyunları gösterisi, geleneksel düğün töreni, Türk müziği ve oryantal gibi faaliyetlere yer verilir. Bununla birlikte yiyecek içecek bölümünde de bazen yöresel kıyafetlerle personel çalıştırılır. Mönüde de Türk mutfağına yönelik yiyecek ve içecekler sunulur. Türk gecelerini organize edenlerin bu tür etkinliklerde Türk kültürünü tanıtma gibi bir kaygıları yoktur. Ancak böyle bir faaliyete katılan turistler gördükleri her etkinliği Türk kültürünün bir parçası olarak algılamaktadır. Dolayısıyla Türk gecelerinde, Türk kültürünün tanıtımı amaçlanıyorsa, hem bu tür etkinlikte yer alacak faaliyetlerin iyi tespit edilmesi hem de bu faaliyetlerin sunumunu gerçekleştirecek ekiplerin uzman kişi ve kuruluşlardan temin edilmesi gerekir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT People participated tourism activities because of various reasons. One of the basic aim of the people who participated these activities is desire of learning different cultures. Tourism is a social event which approximates different cultures with each other. Activities carried out at the Turkish nights at Tourism Firms both help the tourist for their free times, provide entertaining actions and contribute to the introduction of region and the country. Generally folk dances, traditional wedding ceremonies,Turkish folk music and the belly dancer are performed at the Turkish nights. Sometimes staff wear traditional clothes at the food and beverage department. Food and beverage regarding Turkish Kitchen are served and listed in the menu. The people who organized these activities are carefree on Turkish cultures, but the tourists who participated these activities believe that every activity they watched reflects Turkish culture. Hence, if we want to introduce Turkish culture at the Turkish nights, we should both arrange these activities cautiously and pay attention to the people's career who performs these activities. They should be specialist and experienced in their field.