Yiyecek içecek işletmelerinde servis elemanlarının hizmet içi eğitiminin iş tatminine etkisi: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti uygulaması
The Measurement of the effect of inservice training, applied to service workers, onto work satisfaction, in food and beverage sector, a research in Turkish Republic of North Cyprus
  1. Tez No: 189759
  2. Yazar: MEHMET ATAK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ÖZKAN TÜTÜNCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Turizm, Education and Training, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Hizmet içi eğitim, Yiyecek ve İçecek, Serviselemanı, İş tatmini
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
ÖZETTezli Yüksek Lisans TeziYiyecek İçecek İşletmelerinde Servis Elemanlarının Hizmet İçi Eğitiminin İşTatminine Etkisi; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti UygulamasıMehmet ATAKDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimleri EnstitüsüTurizm İşletmeciliği Anabilim DalıTurizm İşletmeciliği ProgramıBu çalışmanın amacı, yiyecek içecek işletmelerindeki serviselemanlarına uygulanacak hizmet içi eğitimin iş tatminine etkisini ölçmektir.Servis elemanlarının iş tatminini etkileyen birçok etmen yanındaverilecek hizmet içi eğitim oldukça önemlidir. Çünkü işini bilerek yapmak,personelin işinden aldığı zevki ve kendilerine olan güvenlerini artıracak, ayrıcaişletmeye karşı bağlılıklarını da olumlu etkileyecektir.K.K.T.C.' de bu güne kadar yiyecek içecek işletmelerinde hizmet içieğitimin servis personelinin iş tatminine etkisini araştıran bir çalışmayapıldığına dair bir bilgiye, çalışmanın kuramsal altyapısını oluşturmakamacıyla yapılan ikincil verilerin araştırılması esnasında rastlanılmamıştır. Bugüne kadar yapılan hizmet içi eğitim hakkındaki araştırmalar, otelişletmelerinde ve genellikle yöneticilerin düşüncelerinin tespit edilmesineyöneliktir. Ayrıca yapılan araştırmaların sadece durum tespiti yapmayaçalıştıkları ve öneriler getirdikleri görülmüştür.Uygulamalı alan araştırması tekniğine uygun olarak yapılan buçalışmada; başlangıçta servis elemanlarının iş tatminlerini etkileyen etmenlerive hizmet içi eğitim hakkındaki düşünceleri tespit edilmiş ve daha sonra aynıelemanlara yönelik bir hafta süreli bir eğitim uygulaması yapılmıştır. Verileneğitimin elemanların iş tatminine etkisini ölçmek ve hizmet içi eğitimin amacahizmet edip etmediğini tespit edebilmek için ikinci bir anket çalışmasıyapılmıştır.Uzun bir süreç sonunda tamamlanan bu çalışmada elde edilen bulgularınve bulgulara dayanılarak yapılan önerilerin, ülke turizm sektörüne katkıyapması ve bu önerileri kullanması ümit edilen ilgili kişiler ve bundan sonrakiçalışmalar için bir basamak ve örnek olması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster?s Degree ResearchThe Measurement Of The Effect Of İnservice Training, Applied To ServiceWorkers, Onto Work Satisfaction, İn Food And Beverage Sector, a research InTurkish Republic Of North CyprusMehmet ATAKDokuz Eylul UniversityInstitute Of Social SciencesTourism Management Main BranchTourism Administration Master?s Degree ProgramThe aim of this research is the measurement of the effect of inservicetraining, applied to service workers, onto work satisfaction, in food andbeverage sector.Besides too many elements affecting the satisfaction of, inservicetraining is very important. Because; doing the job in a conscious way willincrease the pleasure that the service workers get from the job and also, theirself trust and further, will influence the connection with the establishment, in apositive way.Up to now, in Turkish Republic of North Cyprus (T.R.N.C.), noinformation was found about any study, searching the effect of inservicetraining to work satisfaction of service workers, cluring the investigation ofsecondary data for the foundation of constitutional basis of the study.Searches, up to day, have been generally in hotel establishments and inpurpose of the statement of the thoughts of the managers. Also, it has beenseen that, searches performed, anly tried to make situational statements andbrought only suggestions front.In this study, based open the technics of applied field investigation; inthe begining, the factors upon satisfaction of service workers and theirthoughts about inservice training have been found out. Later, an educationalapplication of one-week-time has been performed upon same workers. Asecond questionnaire was made upon same workers to measure of; the giventraining?s effect on satisfaction of workers and finding out whether inservicetraining has served its purpose.Data obtained this study, completed in a long process, and thesuggestions made depending on this data, have beeen targeting somemaintainance in country?s tourism sector and to be a step and a sample forthe studies from now on and for the people, hoped to use this suggestions.Key Word: 1) Inservice trainning, 2) Food and beverage, 3. Servis worker4) Satisfaction