Konya Çimento Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi'nde piyano öğretim programlarının hedeflerine ulaşma durumu
Status of reaching the aims of the piano teaching programms at Konya Çimento Anatolian fine arts high school
- Tez No: 123302
- Danışmanlar: DOÇ. Z. SEÇKİN GÖKBUDAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Piyano, Piyano öğretimi, Piyano öğretim programı, Bilişsel davranış, Devinişsel davranış, Piano, Piano teaching, Piano teaching programms, Cognitive behaviour, Psychomotor behaviour IV
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
KONYA ÇİMENTO ANADOLU GÜZEL SANATLAR LİSESİNDE PİYANO ÖĞRETİM PROGRAMLARININ HEDEFLERİNE ULAŞMA DURUMU YÜKSEK LİSANS TEZİ Muharrem ilhan TUTUN SELÇUK ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ ANA BİLİM DALI MÜZİK ÖĞRETMENLİĞİ BİLİM DALI Haziran, 2003 ÖZET Bu araştırma, üniversitelerin özellikle müzik eğitimi ana bilim dallarına alt yapı sağlayan“Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri'nden biri olan ve yeni kurulan Konya Çimento Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi'nde piyano öğretim programlarının hedeflerine ulaşma durumunu tespit etme amacıyla yapılmıştır. Çalışma, müfredat programlarındaki tüm davranışlar incelenmek istendiğinden, sadece, lise 1 ve 2. sınıf öğrencileri (toplam 42 kişi) üzerinde yapılmıştır. Araştırmanın amacına uygun olarak hazırlanan bir gözlem formu, tespit edilen örneklem gurubu üzerinde uygulanmıştır. Elde edilen bulguların istatistiksel analizi yapılarak ”Yüzde ve Frekans“ hesaplamaları ve ”Aritmetik Ortalaması“ verilmiş ve yorumlanmıştır.Araştırmadan elde edilen en önemli sonuç, lise birinci sınıfta bilişsel ağırlıklı ortalama 4,05 %81, psikomotor(devinişsel) ağırlıklı ortalama 4,75 %95, toplam basan ortalaması 4,52 %90 olarak, lise ikinci sınıfta ise bilişsel ağırlıklı ortalama 2,56 %51,23, psikomotor(devinişsel) ağırlıklı ortalama 2,19 %43,8, toplam basan ortalaması 2,47 %49,49 olarak bulunmuştur. Bu sonuçlara dayanarak lise birinci sınıfta gözlenmek istenen davranışlar ”yeterli öğrenme ve tam öğrenme düzeyinde“ gerçekleşmiştir. Ancak, lise ikinci sınıfta gözlenmek istenen davranışlar ”geçerli öğrenme düzeyi"ne bile ulaşamamıştır.
Özet (Çeviri)
STATUS OF REACHING THE AIMS OF THE PIANO TEACHING PROGRAMMS AT KONYA ÇİMENTO ANATOLIAN FINE ARTS HIGH SCHOOL MASTER DEGREE THESIS Muharrem ilhan TUTUN SELÇUK UNIVERSITY SOCIAL SCIENCES INSTITUTE DEPARTMENT OF MUSIC TEACHING June, 2003 ABSTRACT This study has been carried out in order to find out whether the piano teaching programms of Anatolian High School of Fine Arts, one of which newly established by Konya Çimento Fabrikası and prepares students for the music departments, especially teacher training departments of universities have reached the target of the programms. In the study, only included high school 1st and 2nd year students (total 42) since all the behaviours in the curriculum are asked to be investigated. A watch-form which has been prepared in accordance with the aim of study have been applied to the sample group. The findings of the study have statistically been analysed; calculations of % percent and frequency together with arithmetic median are given and explained. The most important result of the study is that the level of cognitive learning was 4,05 (81%), psychomotor learning 4,75 (95%), total learning 4,52 (90%) for the high 111school first class students; for the second year students, cognitive 2,56 (51,23), psychomotor 2,19 (43,8%), total 2,47 (49,49%). According to these results, the behaviours wanted to be observed for the first year students have been at the level of enough learning and quite learning whereas, for the second year students it has fallen short of“the level of enough learning”.