Linux işletim sistemi üzerinde bileşen tabanlı yazılım geliştirmeye olanak sağlayan bir sistemin tasarımı ve gerçekleştirimi
Design and implementation of a system that enables development of component based software on linux operating system
  1. Tez No: 123329
  2. Yazar: EMİR ÜNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERSİN TÖRECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: bileşen tabanlı programlama, nesneye yönelik programlama, unix, linux, C++, component based programming, object oriented programming, Linux, Unix, C++
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
LINUX İŞLETİM SİSTEMİ ÜZERİNDE BİLEŞEN TABANLI YAZILIM GELİŞTİRMEYE OLANAK SAĞLAYAN BİR SİSTEMİN TASARIMI VE GERÇEKLEŞTİRİMİ EMİR ÜNER Hacettepe Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ÖZ Bir UNIX işletim sistemi türevi olan Linux günümüzde oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. Linux için geliştirilen programların karmaşıklığı her geçen gün artmaktadır. Ne var ki geliştirilen bu programlarda bazı olumsuz yanlar göze çarpmaktadır. Programların geliştirilmesi masraflı olmakta, bakımlarının yapılması ve yeni özelliklerin eklenmesi zorlukla gerçekleştirilebilmektedir. Ayrıca bu programların birçok yeteneği bulunmasına rağmen, söz konusu yeteneklerin birbirlerinden bağımsız olarak geliştirilmeleri, güncellenmeleri ya da alternatifleriyle değiştirilmeleri olanaklı değildir. Bu tür sorunların üstesinden gelmenin anahtarı bileşen tabanlı programlama yaklaşımıdır. Bileşen tabanlı programlama nesneye yönelik programlamayı ve tekrar kullanımı öne çıkarır. Şu anda Linux işletim sistemi üzerinde bileşen tabanlı programlamaya imkan tanıyan yaygın kullanımlı bir sistem yoktur. Bu çalışmada Linux işletim sistemi üzerinde bileşen tabanlı yazılım geliştirmeye olanak tanıyacak deneysel bir sistem geliştirilmiştir. Bu sistem ikili bir bileşen standardı ve bu standarda uygun bileşenlerin C++ programlama dili içerisinden kullanımına yardımcı olacak yardımcı araçlardan oluşmaktadır. Sistemin başarımı incelenmiş ve diğer bazı yaklaşımlarla karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
DESIGN AND IMPLEMENTATION OF A SYSTEM THAT ENABLES DEVELOPMENT OF COMPONENT BASED SOFTWARE ON LINUX OPERATING SYSTEM EMİR ÜNER Hacettepe University, Department of Computer Engineering ABSTRACT The UNIX derivative Linux operating system is widely used. While complexity of the software being developed for Linux is increasing some defects are observed in these software. Software development is expensive. Maintenance and feature enhancements are hard to be done. Even though this software has many features, development of these features independent of each other, updating them and replacing with alternatives is not possible. A new programming paradigm named component based development is proposed to overcome these problems. Component based development encourages reuse and object oriented programming. Currently, there is not a system that enables component based development that is in wide spread use for Linux. In this work, a system that enables component based software development on Linux is developed. This system consists of a binary component standard and helper tools that are used to develop components in C++ programming language. The performance of the system is tested and system's features are compared with other similar systems for Linux.