Taze sıkılmış ve ticari domates ve portakal sularının antioksidan aktivitelerinin saptanması ve toplam fenolik madde ve askorbik asit içeriklerinin antioksidan aktivitelerine olan etkileri
Determination of total antioxidant activities of freshly squeezed and commercial orange and tomato juices and the effects of total phenolic and ascorbic acid contents to the antioxidant activity
- Tez No: 123328
- Danışmanlar: PROF. DR. JALE ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Askorbik asit, toplam fenolik madde miktarı, antioksidan aktivite, portakal suyu, domates suyu, Ascorbic acid, total phenolic content, antioxidant activity, orange juice, tomato juice
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
TAZE SIKILMIŞ VE TİCARİ DOMATES VE PORTAKAL SULARININ ANTİOKSİDAN AKTİVİTELERİNİN SAPTANMASI VE TOPLAM FENOLİK MADDE VE ASKORBİK ASİT İÇERİKLERİNİN ANTİOKSİDAN AKTİVİTELERİNE OLAN ETKİLERİ Elif Salıcı Yücel Hacettepe Üniversitesi, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı ÖZ Sağlığın korunması ve bazı hastalıkların oluşumunun önlenmesinde gıdaların biyoaktif bileşenleri olan antioksidan maddeler artan bir ilgi ile incelenmektedir. Son yıllarda bazı fenolik maddelerin ve bazı vitaminlerin antioksidan etkileri ile bazı kanser türleri ve kalp damar hastalıklarına karşı koruyucu etkilerinin olduğu yapılan çalışmalarla ortaya konmuştur. Bu çalışmada ticari portakal suyu, portakal nektarı, portakallı içecek, domates suyu ve taze sıkılmış portakal ve domates sularının antioksidan aktiviteleri, toplam fenolik madde ve askorbik asit miktarları ölçülmüştür. Antioksidan aktivite, Troloks eşdeğeri antioksidan kapasite (TEAC) yöntemi ile, toplam fenolik madde miktarı Folin&Ciocalteu's yöntemine göre bulunmuş.askorbik asit miktarı ise yüksek performans likit kromatografisi cihazı (HPLC: High Performance Liquid Chromatography) ile analiz edilmiştir. Çalışmada analiz edilen ürünlerde hem fenolik madde miktarı hem de askorbik asit miktarının ürünün antioksidan aktivitesine katkıda bulunduğu saptanmış ve bu etki üzerinde portakal sularında fenolik madde miktarının katkısı daha fazla, domates sularında ise askorbik asit miktarının katkısı daha fazla bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
DETERMINATION OF TOTAL ANTIOXIDANT ACTIVITIES OF FRESHLY SQUEEZED AND COMMERCIAL ORANGE AND TOMATO JUICES AND THE EFFECTS OF TOTAL PHENOLIC AND ASCORBIC ACID CONTENTS TO THE ANTIOXIDANT ACTIVITY Elif Salıcı Yücel Hacettepe University, Food Engineering Section ABSTRACT There is a considerable interest in antioxidants as bioactive components of food and as nutritional agents with a role in the maintenance of health and in disease prevention. Recently some plant phenolic compounds have received increased attention because of their potential antioxidant activities ttiat may exert protective effects aganist some cancers, cardiovascular diseases. In this study, antioxidant activity, total phenolic content and ascorbic acid contents of commercial orange juices, orange nectars, orange drinks, tomato juices and freshly squeezed orange and tomato juices were measured. The antioxidant activities were measured by Trolox equivalent antioxidant capacity (TEAC) method, total phenolic contents by Folin&Ciocalteu's method and ascorbic acid contents were measured by high performance liquid chromatography (HPLC). In all the samples, antioxidant activities of the samples were found to be effected by both total phenolic and ascorbic acid contents. In orange juice samples, total phenolic contents were more effective than ascorbic acid contents and in tomato juice samples ascorbic acid contents were more effective than total phenolic contents.