Linux işletim sistemi üzerinde bileşen tabanlı yazılım geliştirmeye olanak sağlayan XCOM sistemi için java desteği
Java support for XCOM system that enables component based software development on linux operating system
- Tez No: 131031
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA EGE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: java-c++ integration, native component, jni, xcom bridge, IDL, omniidl
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
LINUX İŞLETİM SİSTEMİ ÜZERİNDE BİLEŞEN TABANLI YAZILIM GELİŞTİRMEYE OLANAK SAĞLAYAN XCOM SİSTEMİ İÇİN JAVA DESTEĞİ Ahmet İlker Mutlu Hacettepe Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ÖZ Bileşen teknolojisi, hızla gelişen bilgisayar donanımlarına paralel olarak karmaşıklaşan yazılımlarla başa çıkabilmek, zamanında, hatasız ve gereksinimleri tam olarak yerine getiren yazılımlar üretebilmek için ortaya konulmuştur. XCOM, Linux işletim sistemi üzerinde C++ ile bileşen nesneleri oluşturup kullanabilmeyi sağlayan araçlar, yazılım kütüphanesi ve ikili bileşen standardını içeren bir sistemdir. Sun Microsystems tarafından özellikle web uygulamaları için geliştirilen Java, otomatik devingen bellek yönetimi, tamamen nesneye yönelik programlama ve platformdan bağımsız işletim özellikleri ile kullanımı hızla artan bir programlama dilidir. C benzeri sözdizimi ve programcının hata yapma olasılığının en aza inmesini sağlayan tür ve bellek denetimleri ile, sadece web uygulamalarında değil, tüm uygulamalarda kullanılabilmektedir. Bu tez çalışmasında, C++ ile geliştirilmiş ve derlenmiş XCOM bileşenlerinin java nesneleri gibi kullanılabilmesine olanak veren java arabirimi ile birlikte java-C++ veri türü dönüşümlerini sağlayan ve Java Yerel Arabirimi işlevlerini kullanan C++ ara kütüphanesini otomatik olarak oluşturan bir yazılım geliştirilmiştir. Bu ara katmanlar, bileşenin arabirim tanım kütüğünde verilen tür tanımları, yöntemler ve parametre geçiş kurallarına göre bir IDL derleyicisi tarafından oluşturulmaktadır. Anahtar Sözcükler : java-c++ bütünleşmesi, yerel bileşen, jni, xcom köprüsü, IDL, omniidl Danışman: Yard.Doç.Dr. Mustafa Ege, Hacettepe Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
Özet (Çeviri)
JAVA SUPPORT FOR XCOM SYSTEM THAT ENABLES COMPONENT BASED SOFTWARE DEVELOPMENT ON LINUX OPERATING SYSTEM Ahmet İlker Mutlu Hacettepe University, Department Of Computer Science And Engineering ABSTRACT Component technology has been proposed in order to develop error-free software meeting all of the requirements on time and to overcome the complexity of the software increasing in parallel with developing computer hardware technology. XCOM system consists of a binary component standard, a software library and tools that enable developing component objects with C++ and using them on Linux operating system. Java programming language, developed by Sun Microsystems to be used especially in web applications, is being widely used because of its fully object- oriented programming features, automatic memory management and platform independency. C like syntax, strong-type checking and automatic memory management that let the programmers develop software with as much as less number of faults as possible, not only make Java a programming language used in web applications but also a general purpose programming platform. In this thesis work, a software is designed and implemented that automaticly generates intermediate Java interface class with a C++ intermediate library which uses Java Native Interface functions performing Java - C++ type transformations. By means of these layers, Java applications can use XCOM component objects as if they were Java objects. Intermediate layers are generated by an IDL compiler according to data type declarations, methods and parameter passing rules of methods given in the interface definition file of the component.