Lise 1 biyoloji ders kitapları ve haftalık ders saatleri hakkında öğrenci, öğretmen ve okul yöneticilerinin görüş ve önerileri
Opinions and suggestions of the students, teachers and school I biology textbooks and weekly instruction hours
  1. Tez No: 123332
  2. Yazar: HATİCE MÜLAYİM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALUK SORAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Eğitim ve Öğretim, Biology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ders kitabı, ders saati, öğrenci, öğretmen, yönetici, Biyology textbooks, biology dons hows, student, teacher, school administrator
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 208
Özet
LİSE 1 BİYOLOJİ DERS KİTAPLARI VE HAFTALIK DERS SAATLERİ HAKKINDA ÖĞRENCİ ÖĞRETMEN VE OKUL YÖNETİCİLERİNİN GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİ Hatice Mülayim ÖZ Bu araştırma, Lise-I biyoloji ders kitapları ve haftalık ders saatleri hakkında öğrenci, öğretmen ve okul yöneticilerinin görüş ve önerilerini almak ve ortaya çıkacak sonuçlara göre biyoloji ders kitapları ve haftalık ders saatleri üzerine bazı önerilerde bulunmak amacıyla yapılmıştır. Bu amacı gerçekleştirmek için, üç ayrı anket formu hazırlanmış ve bu anketler Türkiye genelinde 6761 öğrenciye, 300 öğretmene ve 206 okul yöneticisine uygulanmıştır. Elde edilen bulgulara göre öğrenciler, okudukları ders kitabının kapsam ve işleniş, dil özellikleri, dış görünüş ve baskı özellikleri bakımından çoğunluk olarak“orta”derecede yeterli olduğunu belirtmişlerdir. Haftalık ders saatinin ise, yetersiz olduğunu belirten büyük çoğunluk, 4 saat olması gerektiği görüşündedir. Öğretmenler, okuttukları ders kitabının kapsam, işleniş ve dil özellikleri bakımından çoğunluk olarak“orta”derecede yeterli olduğunu belirtirken, dış görünüş ve baskı özelliklerinin“çok”derecede yeterli olduğu görüşündedir. Haftalık ders saatinin ise, yetersiz olduğunu belirten büyük çoğunluk, 3 saat olması gerektiği görüşündedir. Yöneticiler, ders kitabının dış görünüş ve baskı özellikleri bakımından eşit çoğunluklarda“orta”ve“çok”derecede yeterli olduğunu belirtmişlerdir. Haftalık ders saatinin ise, yetersiz olduğunu belirten büyük çoğunluk, 3 saat olması gerektiği görüşündedir.
Özet (Çeviri)
OPINIONS AND SUGGESTIONS OF THE STUDENTS TEACHERS AND SCHOOL ADMINISTRATORS ON THE HIGH SCHOOL I BIOLOGY TEXT BOOKS AND WEEKLY INSTRUCTION HOURS Hatice Mülayim ABSTRACT Thih research has been undertaken with the aim of gathering the opinions and suggestions of the students, teachers and school administrators about the high school 1 biology text books and weekly biology hours as well as imparting some suggestions on biology text books and weekly biology hours according to the results to be obtained. Thice questionnaires were used for the study and applied to 6761 students, 300 teachers and 206 school administrators throughout Turkey. Findys obteired in the research were suwwarrsedenbelow: The logarity of students opinions were that the text books were averagely adequate in terus of content, linqunte feotren and printy cherechistes. They pointed out that weekly hours were inadequate; concluding that the weekly hours should be four. The teachers also claimed that the textbooks in terms wntent of scope and linguistic features happen to be averagely adequate and the weekly hours should be three. On the other hand; the school administrators stated that the textbooks were average in terms of physical appearance and printing characteristics, and the weekly hours should be three.