Karar destek sistemleri: Bilgisayar yazılımları öğreniminde kişisel çabanın akademik başarıya etkisi
Decision support systems: The effect of self effort to academic success in learning computer softwares
- Tez No: 123346
- Danışmanlar: DR. İBRAHİM SİNİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Karar Destek Sistemi, Bilgi Sistemi, kişisel çaba ölçümü, faktör analizi, varyans analizi, korelasyon analizi, çok değişkenli regresyon analizi, Decision Support System, Information System, self effort measurement, factor analysis, correlation analysis, variance analysis, multiple regrestion analysis
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
KARAR DESTEK SİSTEMLERİ: BİLGİSAYAR YAZILIMLARI ÖĞRENİMİNDE KİŞİSEL ÇABANIN AKADEMİK BAŞIRIYA ETKİSİ Semra Erpolat Hacettepe Üniversitesi, İstatistik Bölümü, İstatistik Anabilim Dalı ÖZ Bu çalışmada Karar Destek Sistemleri (KDS) ile Bilgi Sistemleri hakkında genel bilgiler verilmiş, KDS'nde istatistiksel yöntemlerin ve dolayısıyla istatistiksel yazılım paketlerinin gerekliliğini ortaya koymak için dördüncü kuşak bir 'KDS kullanılarak,“Bilgisayar Yazılımları öğreniminde Kişisel Çabanın Akademik Başarıya Etkisi”konulu bir uygulama yürütülmüştür. Uygulamada; kişisel çabayı ölçmek için kullanılan veriler, bilgisayar yazılımları dersinin verildiği bir yüksek okuldaki birinci sınıf öğrencilerine“Kişisel Çaba Ölçüm Anketi”nin uygulanması sonucu elde edilmiştir. Akademik başarıyı ölçmek için kullanılan veriler ise öğrencilerin bilgisayar yazılımları dersinden aldıkları notlardan elde edilmiştir. Verilere, SPSS 10.0 istatistik paket programı ile güvenirlik, faktör, varyans, korelasyon, çoklu regresyon analizleri uygulanmış ve verilerin ortalama, standart hata, yüzde, frekans gibi çeşitli istatistikleri alınmıştır. Tez, yapılan istatistiksel analizlerin sonuçlarının yorumlanmasıyla tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
DECISION SUPPORT SYSTEMS: THE EFFECT OF SELF EFFORT TO ACADEMIC SUCCESS IN LEARNING COMPUTER SOFTWARES Semra Erpolat Hacettepe University, Department of Statistics, Statistics Section ABSTRACT In this study, general information has given on Decision Support Systems (DSS). with information technologies, and the subject has titled with“the affect of self effort to academic succes in learning computer softwares”practice has executed for the proof of requirements statistical methods and consequenlty statistical software packages in DSS with the usage of fourth generation DSS. In that application, data used for measurement of self effort gathered from“Self Effort Measurement Survey”research in first class of high school, who takes computer softwares lesson. Measurement of academical success data gathered from the final results of the computer software class. Reliability, factor, correlation, variance, multiple regrestion analysis has applied to the data with SPSS 10.0 statistical package software and various statistics taken such as mean, standard deviation, percentage and frequency. The Thesis has completed by results of statistical analysis interpretation.