Klinker ve çimento katkılarının kırılma dağılım fonksiyonlarının incelenmesi
An Investigation of the breakage distribution functions of clinker and additive materials
- Tez No: 123362
- Danışmanlar: PROF. DR. MUAMMER ÖNER, DR. A. HAKAN BENZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Kırılma, tek tane kırılması, ağırlık düşürme yöntemi, öğütme, klinker, çimento, Breakage, Single particle breakage, Drop-weight test method, grinding, clinker, cement
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 275
Özet
KLİNKER VE ÇİMENTO KATKILARININ KIRILMA DAĞILIM FONKSİYONLARININ İNCELENMESİ Ömürden GENÇ Hacettepe Üniversitesi, Maden Mühendisliği Bölümü, Cevher Hazırlama Anabilim Dalı ÖZ Bu çalışmada klinker ve çimento katkı maddelerinin çift darbe kırılma davranımları tek tane kırma test yöntemlerinden biri olan ağırlık düşürme test yöntemiyle incelenmiştir. Bu amaçla Avustralya'da Julius Kruttschnitt Mineral Araştırma Merkezinde (JKMRC) bulunan düzeneğe benzer bir düzenek imal ettirilmiştir. Ağırlık düşürme deney düzeneğinde temel prensip, çelik örs üzerine yerleştirilen tane üzerine ağırlığın belirli bir yükseklikten serbest düşme hareketi yapacak şekilde bırakılmasıyla kırılmasıdır. Çalışmada 10 farklı çimento fabrikasından temin edilen klinker numuneleri ile Yibitaş Lafarge Çorum çimento fabrikasından alınan kalker, tras ve alçıtaşının özgül ufalama enerjisi-boyut küçültme ilişkisi Narayanan'ın (1983) tek parametreli eğri ailesi yaklaşımı temel alınarak incelenmiş ve klinkerin darbe kırılma davranımının tane boyuna bağlı olduğu görülmüştür. Yine de deneysel sonuçlar doğrultusunda, çimento endüstrisinde kullanılan kamaralı değirmenlerin matematiksel modellenmesi ve simülasyonunda kullanılmak üzere, klinkerin kırılma dağılım fonksiyonunun hesaplanabileceği standart bir tane boyu aralığı ve özgül ufalama enerji seviyesi belirlenmiştir. Deneysel olarak belirlenen klinkere özgü kırılma dağılımı fonksiyonu değerleri ile kuramsal Broadbent Callcott fonksiyonunun mükemmel karışım model yapısında kullanımıyla, kırılma dağılım fonksiyonunun kırılma hızı/taşınma hızı (r/d) model parametresi üzerine etkisi incelenmiştir. Klinkerin ölçülen kırılma dağılımı ile Broadbent Callcott dağılımı kullanılarak bulunan (r/d) model parametresi-tane boyu ilişkileri arasında ufak bir fark olduğu, ölçülmüş kırılma dağılımı fonksiyonunun (r/d)-tane boyu ilişkisinin şeklini değiştirmediği, yalnızca ilişkinin paralel kaymasına neden olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
AN INVESTIGATION OF THE BREAKAGE DISTRIBUTION FUNCTIONS OF CLINKER AND ADDITIVE MATERIALS Ömürden GENÇ Hacettepe University, Department of Mining Engineering, Mineral Processing Division ABSTRACT In this study, the impact breakage behaviour of clinker and cement additive materials were investigated by the drop-weight test method which is a single particle double-impact breakage method. For this purpose, a drop-weight tester, which is similar to the one at the Julius Kruttschnitt Mineral Research Centre (JKMRC) in Australia was manufactured. The basic principle in the experimental set-up is to raise the drop weight to a known height through a mechanical arm and then subject it to free fall to achieve an impact force on the particle which is placed on a steel anvil. In this study, double impact breakage behaviour of clinker samples provided from 10 different cement plants and additive materials namely limestone, trass and gypsum provided from Yibitaş & Lafarge Çorum Cement Plant were investigated by considering the single parameter t-family curve approach of Narayanan (1983). Findings indicated that, the breakage of clinker is size-dependent. Neverthless, according to the breakage test results, a particle size fraction and a comminution energy level were determined which can be accepted as a standard for the evaluation of impact breakage distribution functions of clinkers and additive materials required for the modelling and simulation of multi-compartment ball mills in the cement industry. Experimentally determined standard breakage distribution function of clinker and Broadbent Callcott distribution function were used in the perfect-mixing ball mill model structure in order to investigate the effect of actual breakage function on the breakage rate/discharge rate, (r/d), model parameter. It was observed that, there is only little difference between the (r/d)-particle size relationships determined by using both actual and Broadbent Callcott breakage distribution functions such that, the actual breakage distribution function does not change the shape of (r/d)-particle size relationship but only shifts it in parallel.