Effects of pozzolonic additions on grindobility and some mechanical properties of pozzolonic cements of different fineness valves
Farklı miktar ve tiplerde puzolan katkılarının öğütülebilirliliğe ve değişik inceliklerdeki çimentolarda bazı mekanik özelliklere etkileri
- Tez No: 56510
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA TOKYAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Portland Cement, Natural Pozzolan, Fly-Ash, Blast Furnace Slag, Ball Mill, Grindabiiity, Sieve Analysis, Blaine Specific Surface area, Flexural Strength, Compressive Strength, Normal Consistency, Initial and Final Setting Times. IV
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
öz FARKLI MİKTAR VE TİPLERDE PUZOLAN KATKILARININ, Ö?ÜTÜLEBİÜRÜ?E VE DE?İŞİK İNCEÜKLERDEKİ ÇİMENTOLARDA BAZI MEKANİK ÖZELİKLERE ETKİLERİ Erdoğdu, Korhan Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mustafa Tokyay Ocak 1996, 128 sayfa Genel olarak puzolanlar, portland çimentosu klinkeri ile karıştırıldığında, öğütücülerde belli incelikte çimento üretmek için gereken enerji tüketimini azaltmakta ve ortaya çıkan çimentonun çeşitli mekanik özeliklerini değiştirmektedirler. Bu çalışmada puzolan tip ve miktarının, klinker-puzolan karışımlarının öğütülebilirliğine ve bu karışımlardan üretilen değişik inceliklerdeki çimentoların bazı mekanik özeliklerine etkileri incelenmiştir. Bu amaçla, Türkiye'de çimento endüstrisinde kullanılabilme potansiyeli yüksek olan ve geniş rezervlere sahip beş tip puzolan seçilmiş ve portland çimentosu klinkerine ağırlıkça % 20, % 30 ve % 40 oranlarında katılarak çeşitli testler yapılmıştır. Seçilen puzolanlardan ikisi doğal olup, biri asidik diğeri bazik karakterdedir. Ayrıca bir tip yüksek fınn cürufu ve iki tip uçucu kül deneylerde kullanılmıştır. Çalışmanın birinci kısmında, puzolan-klinker karışımları 4000 crr^/g inceliğe erişinceye kadar öğütülmüş ve Blaine özgül yüzey alanı-değirmen enerjitüketimi ilişkisi kullanılarak bu karışımların öğütülebilirlikleri incelenmiştir. Ayrıca çimentoların, öğütülme işlemi sırasında değirmenin her önceden belirlenmiş sayıda tur atışından sonra, elek analizleri yapılmıştır. Sonuçta, referans olarak alınan saf portland çimentosu ile beraber 16 değişik çimento tipi için 16 adet öğütülebilirlik verisi elde edilmiştir. Bu verilerden, belirlenen bir puzolan tipi için öğütme işlemini verimleştirmeye amaçlayan çıkarımlar yapılmış ve değişik tiplerdeki puzolan katkıları için çeşitli karşılaştırma grafikleri elde edilmiştir. Bununla beraber, her üretilen çimento tipi için fabrikalarda değirmenlerdeki enerji tüketimleri de belli bir hassasiyette tahmin edilmeye çalışılmıştır. İkinci kısımda, öğütme işlemi sırasında değirmenden alınan 3200, 3500 ve 4000 cm2/g incelikteki çimentolarda 2, 7, 28 ve 90 günlük eğilmede çekme ve basınç dayanımları, normal kıvam, priz başlangıcı ve priz sonu süreleri bulunmuştur. Elde edilen sonuçlar; aynı miktarda değişik puzolanlar içeren, aynı puzolandan değişik miktarlarda içeren veya aynı kompozisyonda ve değişik inceliklerde olan çimentoların birbirleriyle karşılaştırılmasını mümkün kılmıştır. Anahtar Kelimeler Portland Çimentosu, Doğal Puzolan, Uçucu Kül, Yüksek Finn Cürufu, Öğütülebilirlik, Elek Analizi, Blaine özgül Yüzey Alanı, Eğilmede Çekme Dayanımı, Basınç Dayanımı, Normal Kıvam, Priz Başlangıcı, Priz Sonu. vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS OF POZZOLANIC ADDITIONS ON GRJNDABILITY AND SOME MECHANICAL PROPERTIES OF POZZOLANIC CEMENTS OF DIFFERENT FINENESS VALUES Erdoğdu, Korhan M.S., Department of Civil Engineering Supervisor Assoc. Prof. Dr. Mustafa Tokyay January 1996, 128 pages It is known that, most of the pozzolans when mixed with portland cement clinker decrease the energy consumption of the mill to produce a cement having specified fineness and change various mechanical properties of the cements as compared to pure portland cement. Broadly speaking, in this study effects of type of pozzolan and amount of pozzolan on grindability of clinker-pozzolan mixtures and some mechanical properties of the cements with different fineness values were investigated. For this purpose, five types of pozzolans which have wide reserves and a great potential for being used in cement industry in Turkey were selected and added to portland cement clinker in three different amounts; 20, 30 and 40 %, by weight. These pozzolans were; two natural pozzolans (one acidic, one basic), two fly-ashes and one blast furnace slag. In the first part of the study by grinding the pozzolan-clinker mixtures up to 4000 cm2/g specific surface area, grindabilities of pozzolanic cements were examined using the relationship between Blaine specific surface area and 111energy consumption value of the laboratory ball mill through grinding. Furthermore, the changes in particle size distribution of each cement were also determined by sieve analysis at every specified number of revolutions of the mill. As a result, 16 grindabiiity data were obtained for 16 cement compositions including the reference pure portland cement. From the results, many suggestions were deduced for cement producers aiming to optimize grinding process for a specific pozzolan and some comparison charts were obtained for different types and amounts of pozzolanic additions. Also predictions of energy consumption of industrial ball mills in cement factories became possible for each cement composition. In the second part, on the cements taken from the grinder at 3200, 3500 and 4000 cm2/g fineness values, various mechanical properties were determined. These are 2, 7, 28 and 90 day flexural and compressive strengths, normal consistencies and setting times. Results of these tests provided a comparison among cements with different pozzolans of the same amount, with the same pozzolan of different amounts and with the same composition but different fineness values.