Çoklu hayat tabloları ve Türkiye'ye yönelik bir uygulama
Multiple life tables and an application for Turkey
  1. Tez No: 123373
  2. Yazar: YAVUZ EREN ATAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLSÜM HOCAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Life insurance, life tables, mortality, single life functions, multiple life functions, joint-life status, the last-survivor status, multiple life tables
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÇOKLU HAYAT TABLOLARI VE TÜRKİYE'YE YÖNELİK BİR UYGULAMA Yavuz Eren Ataman Hacettepe Üniversitesi, istatistik Bölümü, istatistik Anabilim Dalı Aktüerya Bilim Uzmanlığı Programı ÖZ Sigorta kapsamına alınan kişi sayısı, sigortacılığın hayat branşında önemli bir sınıflandırma kriteridir. Tasarrufa veya ölüme bağlı hayat sigortalarında, poliçe primleri hesaplanırken, poliçe kapsamına alınan kişi sayısına uygun olan çoklu hayat fonksiyonları kullanılmalıdır. Hazırlanmış olan bilim uzmanlığı tezinin amacı, Türkiye'de hayat sigortası sektöründe kullanılan, cinsiyet bazında ayrılmış hayat tablolarını kullanarak, çoklu hayat tabloları oluşturmaktır. Genel bilgiler başlığı altında, öncelikle tekli hayat kavramı ve bu kavrama ait fonksiyonlar incelenmiştir. Daha sonra, çoklu hayat kavramı ve bu kavramı içeren durumlara değinilmiştir. Uygulama kısmında ise, Türkiye'ye yönelik çoklu hayat tabloları oluşturulmuştur. Anahtar Keiimelsr: Hayat sigortası, hayat tabloları, mortalite, tekli hayat fonksiyonları, çoklu hayat fonksiyonları, birleşik hayat durumu, son hayatta kalan durumu, çoklu hayat tabloları. Danışman: Prof. Dr. Gülsüm HOCAOĞLU, Hacettepe Üniversitesi, İstatistik Bölümü
Özet (Çeviri)
MULTIPLE LIFE TABLES AMD AN APPLICATION FOR TURKEY. Yavuz Er@n Ataman Hacettepe University, Department of Statistics, Actuarial Science Program ABSTRACT In life insurance, an important basis for classification is the number of lives covered in. According to the number of lives covered in contracts, appropriate multiple life functions should be used in calculation of life insurance or life annuity premiums. The aim of this master thesis is to construct multiple life tables based on female and male life tables used in life insurance sector in Turkey. In the general information section of this study, firstly, single life concept and single life functions are covered. Then, multiple life theory and its statuses are examined. Finally, in the application part, multiple life tables for Turkey are constructed.