Poli(n-izopropilakrilamid/ maleik anhidrit)/ polietilen glikol/ polietilenimin esaslı suda çözünür polimerik taşıyıcıların sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of water soluble polymeric carriers based on poly(n-isopropylacrylamide/ maleic anhydride)/ polyethylene glycol)/ polyethyleneimine
- Tez No: 123374
- Danışmanlar: PROF. DR. ZAKİR RZAYEV, PROF. DR. ERHAN PİŞKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
- Anahtar Kelimeler: N-izopropilakrilamid, maleik anhidrit, polietilenglikol, polietilenimin, kopolimerizasyoh, grafting, pH duyarlılık, sıcaklık duyarlılık, N-isopropyl acrylamide, maleic anhydride, polyethylene glycol, polyethyleneimine, copolymerization, grafting, pH sensitivity, thermal sensitivity
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
POLİ(N-İZOPROPİLAKRİLAMİD/ MALEİK ANHİDRİT)/ POLİETİLEN GLİKOL / POLİETİLENİMİN ESASLI SUDA ÇÖZÜNÜR POLİMERİK TAŞIYICILARIN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU Hande Kesim Hacettepe Üniversitesi, Kimya Mühendisliği Bölümü, Biyomühendislik Anabilim Dalı ÖZ Çalışmanın amacı gen transferinde taşıyıcı olarak kullanılacak, sıcaklık ve pH'a duyarlı, suda çözünen, biyouymlu, polikatyonik makrodal lanmış yapıların sentezlenmesidir. Çalışma kapsamında öncelikle N-izopropil akrilamid ve maleik anhidrit, dioksan içinde, başlatıcı olarak azobisizobütironitril (AIBN) kullanılarak kopolimerleştirilmiştir. FTIR, 1H-NMR ve 13C-NMR spektrumlarının değerlendirilmesi sonunda kopolimer oluşumu kanıtlanmıştır. Geri titrasyon deneyleri sonucunda maleik anhidrit birimlerinin serbest karboksil grupları tayin edilerek asit sayıları (115-210 mg KOH/g polimer) belirlenmiştir. Elementel analiz yöntemi ile azot içerikleri saptanan kopolimerlerin kompozisyonu belirlenmiştir. Buna göre kopolimerlerin MA içeriklerinin % 11.27 - 20.39 arasında değiştiği bulunmuştur. Viskozimetrik yöntemlerle kopolimerlerin ortalama viskozimetrik molekül ağırlıkları bulunmuştur. Kopolimerlerin LCST davranışları üç farklı pH'da (4.0, 5.0 ve 7.4) spektrofotometrik olarak gözlenmiştir. LCST değerleri pH ile değişim göstermiştir. Çalışmanın ikinci aşamasında kopolimerlere molekül ağırlığı 2000 metoksi uçlu polietilenglikol, dioksan içinde bağlanmıştır. FTIR ve 1H-NMR spektrumları incelendiğinde, bağlanmanın gerçekleştiği kanıtlanmaktadır. Geri titrasyon yöntemi ile asit sayıları belirlenmiş (71 - 56 mg KOH/g polimer), beklenildiği üzere kopolimer asit sayılarından daha düşük değerler elde edilmiştir. Bu sonuç da kopolimere polietilenglikol bağlandığını ispatlamaktadır. Graft kopolimerlerin LCST davranışları üç farklı pH'da (4.0, 5.0 ve 7.4) gözlenmiş, beklendiği üzere sıcaklık ve pH değerleri değişmiştir. PEG, kopolimerlerin daha hidrofilik olmasını ve LCST değerlerinin yükselmesini sağlamıştır. Çalışmanın son aşamasında sentezlenen graft kopolimerlere 2000 molekül ağırlığında dallanmış polietilenimin, metanol ortamında bağlanarak polikatyonik makromoleküler bir yapı elde edilmiştir. FTIR spektroskoposi ile polietilenimin bağlandığı kanıtlanmıştır. pH:4.0, 5.0 ve 7.4'te yüksek LCST değerleri gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Ill SYNTHESIS AND CHARACTERIZATION OF WATER SOLUBLE POLYMERIC CARRIERS BASED ON POLY(N-ISOPROPYLACRYLAMIDE / MALEIC ANHYDRITE)/POLYETHYLENE GLYCOL) / POLYETHYLENE İMİNE Hande Kesim Hacettepe University, Department of Chemical Engineering, Bioengineering Section ABSTRACT The goal of this study is to synthesize temperature and pH sensitive, biocompatible, water soluble, policationic macrobranched structures as carriers for gene delivery. Firstly, N-isopropyl acryl amide and maleic anhydride were copolimerized in dioxane medium. Evaluations of the FTIR, 1H-NMR and 13C- NMR spectrums proved the formation of copolymers. Back titration experiments identified free carboxyl groups of maleic anhydride units in order to determine the composition and acid numbers of the copolymers. Acid numbers of the copolymers were in the range of 1 1 5 - 21 0 mg KOH/g polymer. Nitrogen content of the copolymers were identified by the elementel analysis method to determine the composition of the copolymers. With respect to these results MA contents of the copolymers were in the range of % 1 1.27 - 20.39 Average molecular weights were estimated by the viscosimetric method. LCST behaviours of the copolymers were observed spectrophotometrically at three pH's (4.0, 5.0 and 7.4). LCST's of the copolymers were changed with pH. In the second phase of the study, metoxy ended polyethylene glycol with a molecular weight of 2000 was bonded to the copolymers in dioxane. FTIR and 1H-NMR spectrums were proved the formation of the grafted copolymers. Acid numbers were determined with back titration method and the results were in the range of 71 - 56 mg KOH/g polymer as expected lower than the ones of the copolymers. These results were also proved the formation of grafted copolymers. LCST behaviour of the copolymers were changed by grafting. Higher LCST values were obtained and existance of the PEG units provided copolymers to be more hydrofilic. In the last phase of the study, branched polyethyleneimine (PEI) with a molecular weight of 2000 was bonded to the graft copolymers in methanol in order to obtain polycationic, macromolecular structures. Complex formation was proved with FTIR spectroscopy. LCST values were increased.