Mutfakta ergonomi ve fiziksel özürlüler için çözümler
Ergonomy in the kitchen and solutions for the physical handicappeds
  1. Tez No: 123378
  2. Yazar: UFUK KAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLKER USTA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ağaç İşleri, Wood Products
  6. Anahtar Kelimeler: Mutfak, ergonomi, fiziksel engelliler, antropometri, Kitchen, ergonomy, physical handicappeds, anthropometry
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
MUTFAKTA ERGONOMİ VE FİZİKSEL ÖZÜRLÜLER İÇİN ÇÖZÜMLER Ufuk Kaya Hacettepe Üniversitesi, Ağaçişleri Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı ÖZ Bu çalışmada, konutta önemli bir yere sahip olmasına rağmen mutfak mekanlarının tasarımında gözden kaçan ergonomi kavramı incelenmiş ve bilhassa kullanıcıların ergonomi konusundaki bilinç düzeyleri araştırılmıştır. Tez sunumu içinde sırasıyla ergonomini kavramının gelişiminden bahsedilmiş, konuyla ilgili literatür taraması yapılmış, Türkiye'deki ergoriomik uygulamaların istatistik değerlendirmeleri ve bu konuda yapılan çalışmalarla yerli tasarımcı ve üreticilerdeki ergonomi bilinci hatırlatılmıştır. Ayrıca uygulama alanlarına göre dünyada kabul gören standartlar incelenmiş ve mutfakta fonksiyonellik ilkesi üzerinde durulmuştur. Normal ve fiziksel engelli kullanıcılara uygulanan anket ile, memnuniyet dereceleri ve pratikte yaşanan sorunlar belirlenmiştir. Değerlendirmenin sonunda elde edilen bulgular ve gelişmiş ülkelerde uygulanan standartlardan faydalanılarak fiziksel engelliler için çözüm önerileri getirilmiştir
Özet (Çeviri)
ERGONOMY İN THE KITCHEN AND SOLUTIONS FOR THE PHYSICAL HANDICAPPEDS Ufuk Kaya Hacettepe University, Department of Wood Products Industrial Engineering, ABSTRACT This study aims to examine the ergonomy of the home kitchens by, overlooking in design. It has vastly recognized in house design and particularly explored the users' level of awareness on ergonomics. In this study, not only historical progress of ergonomics as a concept in design has been given and literature scan on the subject has been done, but also the implementation of ergonomics has been statistically evaluated in Turkey. With this studies the awareness of ergonomics of domestic designers and producers has been discussed. Moreover, this study examines the internationally accepted standards according to their implementation areas and emphasizes the principle of functionism in kitchen. Last but not least, trough the survey done among the“Physically Handicappeds”and normal people, the degree their satisfaction and the practical problems have been detected. Finally, some solutions for physically handicapped people have been suggested by using the outcomes which were extracted from evaluations and the standards used in developed countries