Kayaçların dokusal, bileşimsel ve mühendislik özelliklerinin özgül kesme enerjisine etkilerinin incelenmesi
Investigations into the effects of textural mineralogical and engineering properties of rocks on specific cutting energy
- Tez No: 123377
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BÜLENT TİRYAKİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: özgül enerji, Kesilebilirlik, Kayaç kesme, Keski, Mekanik kazı, Doku katsayısı, Kumtaşı, Çoklu doğrusal regresyon, Specific energy, Cuttability, Rock cutting, Drag tool, Mechanical excavation, Texture coefficient, Sandstone, Multiple linear regression
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
KAYAÇLARIN DOKUSAL, BİLEŞİMSEL VE MÜHENDİSLİK ÖZELLİKLERİNİN ÖZGÜL KESME ENERJİSİNE ETKİLERİNİN İNCELENMESİ A. Çağatay DİKMEN Hacettepe Üniversitesi, Maden Mühendisliği Bölümü ÖZ özgül enerji, mekanik kazıda keskilerin performansının değerlendirilmesinde diğer parametrelerle birlikte yaygın olarak kullanılmaktadır. Laboratuvar kayaç kesme deneyleri ile belirlenebilen özgül enerji, kayaçların mühendislik özelliklerinden önemli ölçüde etkilenmektedir. Kayaçların mühendislik özelliklerinin, mineralojik- petrografık kayaç özelliklerinin bir fonksiyonu olduğu ise iyi bilinen bir gerçektir. Kayaç kesme deneyleri için gereken laboratuvar olanaklarının elde bulunmadığı durumlarda özgül enerji tahmini için, sağlam kayaç özelliklerinden bazılarını içeren deneysel tahmin modelleri kullanılmaktadır. Yapılan literatür araştırmaları ve incelemeler sonucunda, bu modellerin oluşturulması sürecinde, kayaç dokusu ile ilgili birçok parametrenin yeterince dikkate alınmadığı belirlenmiştir. Bu tez çalışmasında, kayaçların dokusal, bileşimsel ve mühendislik özelliklerinin özgül enerji üzerine etkisi incelenmiştir. Bu amaçla, kumtaşı örnekleri üzerinde ayrıntılı mineralojik-petrografik analizler, kaya mekaniği ve laboratuvar kayaç kesme deneyleri yapılmıştır. Bu çalışmada, daha önceki çalışmalarda içerilmeyen dokusal ve bileşimsel kayaç özellikleri de dikkate alınmıştır. Deneylerde belirlenen 25 bağımsız değişkenin özgül enerji ile aralarındaki ilişkiler, daha sonra SPSS 1 1 programı kullanılarak Çift Değişimli Korelasyon ve Çoklu Doğrusal Regresyon Analizi yöntemleri ile incelenmiştir. Bu çalışmaların sonucunda elde edilen modeller, doku katsayısının özgül enerjiye önemli ölçüde etki ettiğini göstermiştir. Ayrıca, tek eksenli basma ve çekme dayanımlarının, özgül enerjiyi etkileyen en önemli kayaç mühendislik özellikleri oldukları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATIONS INTO THE EFFECTS OF TEXTURAL MINERALOGICAL AND ENGINEERING PROPERTIES OF ROCKS ON SPECIFIC CUTTING ENERGY A. Çağatay DİKMEN Hacettepe University, Department of Mining Engineering ABSTRACT Specific energy has been widely used to assess the drag tool performance along with the other parameters in mechanical excavation. SE is measured through the laboratory rock cutting tests and is largely affected by the engineering properties of rocks. It is also known that these properties are originated from the mineralogical and petrographic properties of rocks. In cases where laboratory facilities for rock cutting tests are not available, some empirical models regarding some intact rock properties are used to predict the specific energy. Literature surveys and investigations carried out showed that some parameters related to the rock texture were not considered in the development of these models. In this thesis, effects of textural, mineralogical, and engineering properties of rocks on specific energy were investigated. For this purpose, comprehensive mineralogical-petrographic analyses, rock mechanics and laboratory rock cutting tests were carried out. Textural and mineralogical rock properties that were not considered in previous studies were also taken into account in this study. Then the relationships between 25 independent variables measured by tests and specific energy were investigated by using Bivariate Correlation and Multiple Linear Regression Methods in SPSS 1 1 environment. Models developed in these studies revealed that the texture coefficient significantly affects the specific energy. Uniaxial compressive and tensile strengths were also determine to have the greatest influences on specific energy, amongst the other engineering properties of rocks.