Mutfak ve teknolojik tasarımların'akıllı mutfaklar' bağlamında incelenmesi
Kitchen and technology desi̇ng 'smart kitchen research of the context
  1. Tez No: 468066
  2. Yazar: GÖZDE KALEMDAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FÜSUN SEÇER KARİPTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Mutfak, Tasarım, Teknoloji, Kitchen, Design, Technology
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÖZET Dünya üzerinde geçmişten günümüze gelişen, İnsanların yaşadıkları bütün geçmiş dönemlerde hayatlarını devam ettirmek için yeme-içmeye her zaman gereksinim duymuşlardır. Ateşin bulunması ile insanlarda mutfak kavramı oluşmuştur. Bu sebep ile gereksinimlerin artması yaşam koşullarının gelişmesi insanlarda yeme-içme kavramını da geliştirmiştir. Toplumların yeme-içme gereksinimleri ile mutfak şekillenmiş İnsanların ortak ihtiyaçlar için kullanılan alanı ortaya çıkarmıştır. Günümüz koşullarında gelişen teknoloji ile mutfak kavramı bizlere birçok alternatif tasarımlar sunmaktadır. Endüstri devrimi ile beraber yaşam koşullarının değişim ve gelişimine sahne olmuştur. Zaman içerisin de değişen ekonomik ve sosyal statüler sebebi ile ihtiyaçların hızla artması ve zaman kazanmak adına mutfakta kullanılan donatı tasarımları ve seçimlerine daha fazla özen gösterilmiştir. Mutfak tasarımlarının başında gelen işlevsellik, estetik, ergonomi, renk, aydınlatma günümüzde mutfakla bir bütün olarak önemli yer edinmiştir. Yaşantı da büyük bir önem teşkil eden, yaşamsal ihtiyaçların karşılandığı 'MUTFAK' başlığı altında Mutfağın tarihçesi, gelişimi, işlevselliği, ergonomisi, tasarımı ve ayrıca mutfağın akıllı teknolojik tasarımlar ile bütünleşen bir mekân altında tasarımın nasıl şekillendirilebileceği ve araştırmaların incelenmesi ele alınmıştır. 1. Bölüm, Mutfağın tanımı ve tarihteki süreci içerisinde mutfağın oluşumu, gelişmesini, insanların ihtiyaçlarına göre şekillenmesini, geçmişten günümüze tasarımlarının değişimi ele alınmıştır. 2. Bölüm, Mutfağın konut ile olan ilişkisi ve kapsamındaki alt dallar ile bağına değinilmekte aynı zamanda kullanım şekilleri incelenmiştir. 3. Bölüm, Mutfak tipleri ve modüler sistemler ve depolama alanlarına değinilmiştir. viii 4. Bölüm, Mutfak tasarımına etki eden faktörler ve mutfak tasarımında ergonomi, günümüz mutfak şartları ve sürekli değişmekte olan ergonomik koşullar, insanların gözüne ve zevkine hitap eden mutfak tasarımındaki estetiği ve işlevselliği açıklanmaktadır. 5. Bölüm, Akıllı mutfak tanımı ve yaşantıyı kolaylaştıran küçük teknolojik ev aletleri, teknolojinin mutfağa kattığı değeri ve tasarımı incelenmiştir. Tezin sonucunda 1, 2, 3, 4, ve 5 inci bölümlerde araştırmalar sonucu ortaya çıkan kapsamlı verilere dayanılarak, mutfak ile teknolojik tasarımların buluşması anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT People have always needed to eat and drink in order to maintain their lives in all past periods until today in developing Earth. With the discovery of fire, the concept of kitchen was formed among people. For this reason, the development of the living conditions and the eating and drinking concept in humans have also improved. It reveals that with eating and drinking needs of communities, the cuisine is shaped, and the space used by people for common needs has appeared. In today's conditions, the concept of kitchen with developing technology presents many alternative designs to us. Along with the industrial revolution, it has been the scene of change and development of living conditions. In time, more and more attention has been paid to the design and selection of ingredients used in the kitchen in order to rapidly increase the needs and save time due to the changing economic and social status. Functionality, aesthetics, ergonomics, color and lighting, which are at the beginning of kitchen designs, have taken an important place as a whole with the kitchen today. In this research, the history of cuisine, its development, functionality, ergonomics, design, as well as how it can be shaped under a space that integrates with smart technological designs is examined. In the first part, definition of cuisine and the process of history, the formation of cuisine, the development of people, according to the needs of the shaping of the past, the change of daily design is discussed. In the second part, the relation between the kitchen and the house and its relation with the sub-branches are mentioned and the usage patterns are examined. In part 3, kitchen types and modular systems and storage areas are mentioned. x In part 4, factors affecting kitchen design and ergonomics in kitchen design, contemporary kitchen conditions and ever-changing ergonomic conditions, the aesthetics and functionality of kitchen design appealing to people's eyes and tastes are explained. In the last part, the definition of smart kitchens and the small technological home appliances that make life easier have been explored, as well as the value and design of the technology that adds to the cuisine. As a result of the dissertation, in the first, second, third, fourth, and fifth chapters, exploration of the kitchen and technological designs was explained based on the comprehensive results that emerged from the research.