Bazı benzimidazol ve benzoksazol türevlerinin ames ve rec assay test sistemleri ile mutajenik potansiyellerinin belirlenmesi
Determination of the mutagenic potentials of some benzimidazole and benzoxazole derivatives by ames and rec assay test systems
- Tez No: 123389
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAN DİRİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Benzimidazol, benzoksazol, Ames test, Rec Assay, mutasyon, Benzimidazole, benzoxazole, Ames test, Rec Assay, mutation Advisor : Assoc. Prof. Dr. Nuran DİRİL, Hacettepe University, Department of Biology, Molecular Biology Section
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
IV BAZI BENZİMİDAZOL VE BENZOKSAZOL TÜREVLERİNİN AMES VE REC ASSAY TEST SİSTEMLERİ İLE MUTAJENİK POTANSİYELLERİNİN BELİRLENMESİ Hatice Eroğlu Hacettepe Üniversitesi, Biyoloji Bölümü, Moleküler Biyoloji Anabilim Dalı ÖZ Çalışmamızda kemoteropötik etkili olabileceği düşünülen yeni sentezlenmiş bazı benzimidazol türevi Platin(II) komplekslerinin Ames test sistemi ile mutajenik ve antimutajenik, bazı benzoksazol türevlerinin ise Rec yöntemi ile DNA'da hasar oluşturma potansiyelleri araştırıldı. Test edilen benzimidazol türevi Pt(ll) komplekslerinden 2, 3, 7 ve 9 no'lu bileşikler hem S. typhimurium TA 98 hem de TA 100 suşlarında (5-100 ul/plak) mutajenik etkili bulunmuştur. Diğer ikisi (4 ve 8) sadece S.typhimurium TA 98 susunda (10-50 ug/plak) mutajenik etki göstermiştir. Sadece bir bileşik (3) S. typhimurium TA 102 susunda mutajenik etkili bulunmuştur. Bileşiklerden üçü (1, 5 ve 6) mutajenik etki göstermemiştir. Test edilen bileşiklerden üçünün (5, 6 ve 8) antimutajenik potansiyelleri S.typhimurium TA 100 susunda araştırılmıştır. Bileşiklerden biri (5) doza bağlı olarak artan (%19'dan %57'ye) antimutajenik aktivite göstermiştir. Diğer iki bileşik (6 ve 8) ( 50 ve100 ug/plak) antimutajenik aktivite göstermiştir. Rec yönteminde ise, benzoksazol türevlerinden bir tanesi (10) (125u.g/ml) Bacillus subtilis rec + susunda DNA'da hasar oluşturma potansiyeli göstermiştir. Bileşiklerden sadece bir tanesi (13) (30u.g/ml) B. subtilis rec + ters etki göstermiştir. Test edilen diğer dört bileşik (1 1,12,14 ve 15) genotoksik etkili bulunmamıştır. Rec yöntemi ile denenen bileşiklerden, 13 no'lu bileşik B. subtilis H17suşunda 30ug/ml dozunda, 10 nolu bileşik B. subtilis M45 suşunda 60|ug/ml dozunda en düşük (MİK) değerini vermiştir.
Özet (Çeviri)
DETERMINATION OF THE MUTAGENIC POTANTIALS OF SOME BENZIMIDAZOLE AND BENZOXAZOLE DERIVATIVES BY AMES AND REC ASSAY TEST SYSTEMS Hatice Eroğlu Hacettepe University, Department of Biology, Molecular Biology Section ABSTRACT In this study, the mutagenic and antimutagenic effects of some newly synthesized benzimidazole derivatives of Platin (II) complexes those are thought to have chemotheropatic effect, were investigated by Ames test system and DNA damaging potentials of some benzoxazole derivatives with similar effect were also studied by Rec assay. Among the tested benzimidazole derivatives of Pt(ll) complexes (2, 3, 7 and 9) (5- 100 ul/plate) were found to be mutagenic for both strains of Salmonella typhimurium TA 98 and TA 100. Two others (4 and 8) (10-50 ul/plate) were mutagenic only for S. typhimurium TA 98. Only one of the compounds (3) (10-25 ul/plate) was mutagenic for S.typhimurium TA 102. Three of these compounds (1, 5 and 6) were not mutagenic. The antimutagenic potentials of three compounds (5, 6, 8) were investigated in the S.typhimurium TA 100. One of the compounds (5) showed dose-related antimutagenic activity (19%- 57%). Two others (6 and 8) (50,100 ul/plate) were found not to have antimutagenic activity. In the rec assay, one of the benzoxazole derivatives (10) (125ug/ml) was found to have DNA-damaging potency. Only one of the compounds (13) (30ug/ml) was shown to have reverse-effect. Four others (11, 12, 14, 15) (500-1 000ug/ml) were found not to be genotoxic. In the rec assay, among the tested benzoxazole derivatives, compound 13 at the concentration of 30ug/ml for B. subtilis H17, and the compound 10 at the concentration of 60ug/ml for B. subtilis M45 were shown the lowest MIC value.