Geri Dön

Kemik iyileşmesinde biyodegradable polimerik kontrollü ilaç salım sistemleri

Biodegradable plymeric controlled drug delivery systems for bone healing

  1. Tez No: 123396
  2. Yazar: GÜLİN ÖZGÖZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HAKAN AYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Biyobozunur polimerler, ilaç salımı, kemik iyileştirilmesi, Biodegradable Polymers, drug delivery, bone healing
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 77

Özet

KEMİK İYİLEŞMESİNDE BİYODEGRADABLE POLİMERIK KONTROLLÜ İLAÇ SALIM SİSTEMLERİ Güiin Özgöz Hacettepe Üniversitesi, Kimya Mühendisliği Bölümü, Biyomühendislik ABD, 06532, Beytepe/Ankara ÖZ Bu çalışmanın amacı kemik doku onarımında karşılaşılan enfeksiyonları önleyici kontrollü ilaç salımı yapacak, macun formunda elle şekillendirilebilir, biyodegradable polimer (polilaktat/kaprolakton) ve hidroksiapatit kompozitlerinin kemik dolgu materyali olarak hazırlanmasıdır. D,L-laktat (DLLA) ve s- kaprolaktonun (s-CL) kopolimerleri, katalizör olarak kalay oktoat kullanılarak, azot ortamında yığın polimerizasyonu ile 50/50 oranı elde edilmek üzere kopolimerleştirilmiştir. Sentezlenen kopolimerlerin kimyasal yapısı FTIR ve H1- NMR ile, ısıl davranışları ise DSC ile belirlenmiştir. Kopolimerlerin ortalama molekül ağırlıkları Jel Geçirgenlik Kromotografısi (GPC) ve viskozimetrik yöntemler ile tayin edilmiştir. Bulunan ağırlıkça ortalama molekül ağırlıkları (Mw): 44000 ve 22000 daltondur. Bu kopolimerlere çözücü uzaklaştırılması yöntemi ile iki farklı oranda hidroksiapatit homojenize edilerek kompozitler hazırlanmıştır. Kopolimer/hidroksiapatit oranları %20 ve %60 olarak uygulanmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde sentezlenmiş olan kopolimer ve kompozitlere ağırlıkça dört farklı oranda gentamisin ilavesiyle ilaç katkılı kopolimer ve kompozitler hazırlanmıştır. Hazırlanan materyallerin in vitro ilaç salım ve degradasyon davranışları 7 hafta boyunca izlenmiştir. Bu amaçla materyaller vücut sıcaklığı (37°C) ve pH (7.4)'ında fosfat tamponuna konulmuştur. Salınan ilaç miktarının tayini süpematanttan alınan örneklerin spektrofotometrik ölçümleri ile yapılmıştır. Kopolimerler ve kompozitler kemik iyileşmesine elverecek süreçte degrede olmuştur. Bununla birlikte hidroksiapatitli kompozitlerin daha yavaş degrede oldukları gözlenmiştir, ilaç salımı başta şişme kontrollü, ardından degredasyona bağlı diffüzyonla olmak üzere istenilen düzeyde sağlanmıştır.

Özet (Çeviri)

BIODEGRADABLE POLYMERIC CONTROLLED DRUG DELIVERY SYSTEMS FOR BONE HEALING Gülin Özgöz Hacettepe University, Department of Chemical Engineering, Bioengineering Section, 06532, Beytepe/Ankara ABSTRACT The aim of this study was to develope biodegradable polymer (Poly-D,L-Lactide/s- caprolactone and hydroxyapatite composites) for use as bone filling materials in hard tissue repair wich can be shaped easily by hand for preventing infections by controlled release drug system. D,L-lactide and s-caprolactone copolymers were synthesized under nitrogen (N2) atmosphere using bulk polymerization and stannous octoate as catalyst. Copolymers with 50/50 ratio were synthesized. Chemical structures of copolymers were determind by FTIR and 1H-NMR analysis. DSC analysis were used to determine thermal behavior of the copolymers. Average molecular weight of copolymers were identified both with Gel Permeation Chromatography (GPC) and viscosimetric method. Average molecular weights of copolymers were obtained to be 44000 and 22000 daltons. Solvents of this copolymers were removed of solvent evaporation methods. Two different ratios of hydroxyapatite composites were homojenized and prepared (%20 and%60). In the second part of the study, different ratios of gentamisin, as antibiotic, were used in the prepared copolymers and composites. The drug release and degradation of the prepared materials were followed in vitro during 7 weeks. For this reason the prepared materials were put into phosphate buffer (pH:7,4), 37DC.Amount of the drug release was determined by spectrophotometric method in the supernatant. The results showed that copolymers and composites were degraded in suitable time. Meanwhile it was seen that hydroxyapatite composites were degraded slower than copolymers. Drug release occured in desired conditions first by swelling and then by degradation and finally diffusion.

Benzer Tezler

  1. Development and characterization of nanofibrous structures for atopic dermatitis treatment

    Atopik dermatit tedavisi için nanolifli yapıların geliştirilmesi ve karakterizasyonu

    NURSEMA PALA AVCI

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2023

    Tekstil ve Tekstil Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. FATMA BANU NERGİS

    DR. ÖĞR. ÜYESİ NEBAHAT ARAL YILMAZ

  2. Biyomedikal uygulamalar için kitosan esaslı hidrojellerin geliştirilmesi

    Development of kitosan based hydrogels for biomedical applications

    TOLGA YİRMİBEŞOĞLU

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    Polimer Bilim ve TeknolojisiYalova Üniversitesi

    Polimer Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ MİTHAT ÇELEBİ

  3. Fabrication of polymer-bioactive glass nanocomposite materials in bone tissue engineering applications

    Kemik doku mühendisliği uygulamaları için polimer–biyoaktif cam nanokompozit malzemelerin üretilmesi

    SEZA ÖZGE GÖNEN

    Doktora

    İngilizce

    İngilizce

    2016

    Biyomühendislikİstanbul Teknik Üniversitesi

    Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. SADRİYE OSKAY

    DOÇ. DR. MELEK MÜMİNE EROL TAYGUN

  4. Rekombinant Pichia pastoris ile örümcek ipeği proteininden blok polimer üretimi

    Production of block polymers from spider silk protein with recombinant Pichia pastoris

    BÜŞRA DEMİRCAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    BiyomühendislikEge Üniversitesi

    Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. GAYE ÖNGEN ÖZGEN

  5. Construction of a biodegradable scaffold with enhanced biocompatibility for bone tissue engineering

    Kemik doku mühendisliği için biyouyumluluğu arttırılmış biyobozunur doku iskelesi

    FULDEN CANDAR

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2018

    Biyoteknolojiİstanbul Teknik Üniversitesi

    Moleküler Biyoloji-Genetik ve Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. FATMA NEŞE KÖK