Synthesis of some important intermediates in the synthesis of ellipticine which has antitumor activity
Antitümör aktifliğe sahip elliptisin sentezinde önemli ara ürünlerin sentezi
- Tez No: 123395
 - Danışmanlar: PROF. DR. GÜROL OKAY
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Kimya, Chemistry
 - Anahtar Kelimeler: Alkaloidler, indol Alkaloidleri, Prido Karbazol Alkaloidleri, Elliptisin, Alkaloids, Indole Alkaloids, Pyrido Carbazole Alkaloids, Ellipticine
 - Yıl: 2002
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Sayfa Sayısı: 60
Özet
ANTITUMOR AKTİFLİĞE SAHİP ELLİPTİSİN SENTEZİNDE ÖNEMLİ ARA ÜRÜNLERİN SENTEZİ Meltem Konuşkan Hacettepe Üniversitesi, Kimya Bölümü, Organik Kimya Anabilim Dalı ÖZ Elliptisin (5,11-dimetilprido [4,3-b] karbazol) (1) ve türevleri tetrasiklik yapıda antitümor aktifliğe sahip bileşiklerdir. Bu bileşiklerin sentezi halka oluşumu reaksiyonu tipine göre B tipi, C tipi, D tipi ve B+C tipi olmak üzere dört ana grupta sınıflandırılmıştır. Bu çalışmada elliptisin bileşiğinin sentezi için gerekli ara ürünler D tipi sentez planıyla gerçekleştirildi. Literatürde yer alan D tipi sentez çalışmalarının tümünde öncelikle karbazol yapısı (2) sentezlenmiş ve karbazol yapısında D halkası, aromatik elektrofilik sübstitüsyon reaksiyonu ile oluşturulmuştur. Bu çalışmada ise, tetrasiklik yapının D halkası oluşturulurken, bugüne kadar yapılan çalışmalardan farklı bir yöntem izlendi, bir tetrahidrokarbazol türevi üzerinde uygun yapılar oluşturuldu ve ilk defa aldol kondenzasyonu tipi bir reaksiyon ile D halkası elde edildi. Sentezlenen bileşikler, elliptisin bileşiğinin sentezi için gerekli ara ürünlerdir.
Özet (Çeviri)
SYNTHESIS OF SOME IMPORTANT INTERMEDIATES IN THE SYNTHESIS OF ELLIPTICINE WHICH HAS ANTITUMOR ACTIVITY Meltem Konuşkan Hacettepe University, Department of Chemistry, Organic Chemistry Section ABSTRACT d) Ellipticine (5,11-dimethylpyrido [4,3-b] carbazole) (1) and its derivatives have tetracyclic structures and they possess antitumor activity. Since they possess antitumor activity, a number of synthetic approaches have been developed for the synthesis of ellipticine skeleton. The synthetic approaches are classified into four classes B, C, D and B+C. In this study the intermediate products of ellipticine has been synthesized by D ring formation. In all previous studies in the synthesis of the D ring, firstly a carbazole structure (2) is synthesized and then D ring is obtained by an aromatic electrofilic substitution reaction from the carbazole structure. But different from all other previous studies, in this study an appropriately substituted carbazole structure is synthesized and from this structure D ring is obtained by an aldol condensation type reaction. The compounds synthesized in this study are the important intermediates in the synthesis of ellipticine.