Afyon Ovası'nın yeraltısuyu kütle taşınımı modeli
Solute transport model of Afyon Plain groundwater system
- Tez No: 123406
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPARSLAN ARIKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Afyon Ovası, kütle taşınımı, MF2K-GWT, yeraltısuyu kirliliği, Afyon Plain, solute transport, MF2K-GWT, groundwater pollution
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji (Hidrejeoloji) Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
AFYON OVASININ YERALTISUYU KÜTLE TAŞINIMI MODELİ A. Özlem Atilla Hacettepe Üniversitesi, Jeoloji Mühendisliği Bölümü, Hidrojeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı ÖZ Afyon Ovası'nda Neojen yaşlı birimlerden oluşan soğuk su akiferi, Paleozoyik yaşlı sıcak su akiferi üzerinde hidrolik bir dokanakla yer almaktadır. Ovada geçtiğimiz bir kaç on yıl içinde artan gereksinime bağlı olarak gittikçe artan miktarlarda yeraltısuyu çekilmiş ve bu uygulamaya paralel olarak su kalitesinde bozulmalar gözlenmiştir. Bu çalışmada“söz konusu kirlenmenin, soğuk su akiferindeki hidrolik yükün azalmasına bağlı olarak altta yer alan sıcak su akiferinden yukarıya doğru gerçekleşen su ve kütle taşınımından kaynaklandığı”şeklinde bir hipotez geliştirilmiş ve test edilmiştir. Bu amaçla soğuk su akiferindeki su ve kütle taşınımı MF2K-GWT matematiksel modeli aracılığıyla benzeştirilmiş, sıcak su akiferinden kaynaklanan kirlenmenin yer ve zaman içindeki yayılımı belirlenmiştir. Akım ve kütle taşınım modellerinin kalibrasyonunda sırasıyla evrik modelleme ve deneme- yanılma yöntemleri uygulanmıştır. Klorür konsantrasyonları ile kalibre edilen model sonuçları Lityum ve Bromür konsantrasyonları ile de uyumluluk göstermiş olup, bu durumda, soğuk su akiferindeki kirlenmenin altta yer alan sıcak su akiferinden kaynaklanabileceği anlaşılmıştır. Kirlenmenin önlenmesi için soğuk yeraltısuyu kullanımının doğal hidrolik denge koşullarını bozmayacak şekilde düzenlenmesi ve kontrolsuz çekimlerin durdurulması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
SOLUTE TRANSPORT MODEL OF AFYON PLAIN GROUNDWATER SYSTEM A. Özlem Atilla Hacettepe University, Department of Geological Engineering, Hydrogeological Engineering Section ABSTRACT The fresh water aquifer composed of Neogen units overly the thermal aquifer of Paleozoic units in the Afyon Plain. Extensive groundwater exploitation over the last two decades has resulted in piezometric level decline and water quality degradation in the fresh water aquifer. This study aims to test the hypothesis that the degradation is caused by the thermal groundwater upwelling due to decrease in piezometric level of the fresh water aquifer. The MF2K-GWT code, which simulates groundwater flow and solute transport, was used to test the conceptual model based on above assumption and to determine the spatial and temporal spread of ground water pollution. Flow and transport models were calibrated by means of inverse modeling and trial and error approaches. Results of transport model as calibrated against chloride are in agreement with observed lithium and bromide concentrations and, suggest that thermal water upwelling may have been caused the pollution in fresh water aquifer. Prevention of pollution requires that the fresh ground water usage should be regulated to establish the natural hydraulic balance and, uncontrolled ground water use must be terminated.