Toroslarda Anadolu platformu karbonifer-permiyen geçişinin mikropaleontolojik incelenmesi
Micropaleontological study of the carboniferous-permian passage of Anatolian platform in Taurus mountains
- Tez No: 123411
- Danışmanlar: PROF. DR. TUNCER GÜVENÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Anadolu Platformu, Karbonifer-Permiyen Geçişi, Fusulin, Anatolian Platform, Carboniferous-Permian Boundary, Fusulinid
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 263
Özet
TOROSLARDA ANADOLU PLATFORMU KARBONİFER-PERMİYEN GEÇİŞİNİN MİKROPALEONTOLOJİK İNCELENMESİ Cengiz Okuyucu Hacettepe Üniversitesi, Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı ÖZ Bu çalışmada, Anadolu Platformu Geç Karbonifer-Erken Permiyen yaşlı fusulin faunası, biyostratigrafik ve sistematik açıdan Doğu ve Orta Toroslarda yapılan üç ölçülü stratigrafik kesitte (Özbek Tepe, Eskibey ve Bademli ÖSK) incelenmiştir. Biyostratigrafik çalışmalarda, Anadolu Platformu geç Moskoviyen-erken Sakmariyen zaman aralığı için 8 fusulin zonu tanımlanmıştır. Bunlar alttan üste doğru: 1) Fusulinella colaniae-Fusiella praetypica aşmalı menzil zonu, 2) Fusulinella bocki bocki aşmalı menzil zonu, 3) Protriticites ovatus-Quasifusulinoides aff. quasifusulinoides aşmalı menzil zonu, 4) Protriticites pseudomontiparus-Obsoletes cf. obsoletes aşmalı menzil zonu, 5) Montiparus paramontiparus menzil zonu, 6) Triticites oezbekensis-Rauserites subobsoletus aşmalı menzil zonu, 7) Daixina (S.) ex gr. bosbytauensis-Daixina (D.) ex gr. robusta menzil zonu ve 8) Zellia nunosei- Pseudofusulinoides instabilis-Pseudofusulinoides convexus topluluk zonudur. Ölçülü stratigrafik kesitlerde Daixina (B.) ex gr. bosbytauensis-Daixina (D.) ex gr. robusta zonu üzerinde alt-orta Asseliyen'i karakterize eden fusulin faunası tespit edilememiştir. Ayrıca, Karbonifer-Permiyen geçişi için oldukça önemli olan Sphaeroschwagerina cinsi ise geç Asseliyen-erken Sakmariyen yaşlı fusulin faunası ile birlikte bulunmaktadır. Bu durumda, Anadolu Platformu Karbonifer-Permiyen geçişi, geç Gjeliyen yaşlı Daixina (B.) ex gr. bosbytauensis-Daixina (D.) ex gr. robusta zonu üzerinde fusulin faunasının olmadığı ve genellikle kuvars kumtaşları ile temsil edilen aralığa karşılık gelmelidir. Bu çalışma kapsamında, 21 cins, 3 altcins ve bunlara ait 61 fusulin taksonu tanımlanmıştır. Bunlardan 8 tür yenidir (Protriticites tokerae, Triticites güvenci, Triticites oezbekensis, Pseudofusulina anatoliana, Pseudofusulinoides altineri, Pseudofusulinoides convexus, Pseudofusulinoides subglobosus ve Pseudofusulinoides vachardi).
Özet (Çeviri)
MICROPALEONTOLOGICAL STUDY OF THE CARBONIFEROUS-PERMIAN PASSAGE OF ANATOLIAN PLATFORM IN TAURUS MOUNTAINS Cengiz Okuyucu Hacettepe University, Department of Geological Engineering ABSTRACT In this study, biostratigraphy and systematica of the Late Carboniferous-Early Permian fusulinid fauna of Anatolian Platform have been investigated in three measured section (Özbek Tepe, Eskibey and Bademli) from the Eastern and Central Taurides. Eight fusulinid zones were determined for the late Moscovian-early Sakmarian time interval of Anatolian Platform. These are, 1) Fusulinella colaniae-Fusiella praetypica concurrent range zone, 2) Fusulinella bocki bocki concurrent range zone, 3) Protriticites ovatus-Quasifusulinoides aff. quasifusulinoides concurrent range zone, 4) Protriticites pseudomontiparus-Obsoletes cf. obsoletes concurrent range zone, 5) Montiparus paramontiparus range zone, 6) Triticites oezbekensis-Rauserites subobsoletus concurrent range zone, 7) Daixina (B.) ex gr. bosbytauensis-Daixina (D.) ex gr. robusta range zone and Zellia nunosei-Pseudofusulinoides instabilis- Pseudofusulinoides convexus assemblage zone in ascending. Fusulinid fauna of lower and middle Asselian above the Daixina (6.) ex gr. bosbytauensis-Daixina (D.) ex gr. robusta zone could not be determined in the measured sections. Moreover, Sphaeroschwagerina genus which is very important for the determination of Carboniferous-Permian boundary, was found together with the late Asselian-early Sakmarian fusulinid fauna. In this case, it can be concluded that Carboniferous-Permian boundary of Anatolian Platform should correspond to interval characterised by quartz sandstones in which the sections over the late Gzhelian Daixina (B.) ex gr. bosbytauensis-Daixina (D.) ex gr. robusta zone. In the circumstances of this study, 61 fusulinid taxa belonging to 21 genera and 3 subgenera were determined. Eight species were described as a new (Protriticites tokerae, Triticites güvenci, Triticites oezbekensis, Pseudofusulina anatoliana, Pseudofusulinoides altineri, Pseudofusulinoides convexus, Pseudofusulinoides subglobosus and Pseudofusulinoides vachardi).