Karadeniz Bakır İşletmeleri bakır izabe tesisi cüruflarının otojen öğütme parametrelerinin belirlenmesi
Determination of autogeneous grinding parameters of copper smelting slags of Black Sea Works
  1. Tez No: 123410
  2. Yazar: TARIK DOĞRU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. Ş. LEVENT ERGÜN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Otojen öğütme, modelleme, kırılma fonksiyonu, bakır izabe cürufu, Autogenous grinding, modelling, breakage function, copper smelter slag
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
KARADENİZ BAKIR İŞLETMELERİ BAKIR İZABE TESİSİ CÜRUFLARININ OTOJEN ÖĞÜTME PARAMETRELERİNİN BELİRLENMESİ TARIK DOĞRU Karadeniz Bakır işletmeleri A.Ş. ÖZ Bu çalışmada, farklı koşullarda soğutulmuş, KBİ Samsun Bakır İzabe Tesisi cüruflarının otojen öğütülebilirliği incelenmiştir. Çalışma kapsamında, cürufların otojen öğütebilirliğini bir model çatısı altında değerlendirebilmek amacıyla, çift sarkaç deney düzeneği geliştirilmiştir. Düzenek, metal bir çerçeveye monte edilmiş tanenin bağlandığı bir sarkaç ve farklı yüksekliklerden taneyi kırmak üzere bırakılan yükleme sarkacı, çarpışma sonrası sarkacın hareketini izleyen lazerli optik sistem, optik sistemin ölçümlerini sayısallaştıran arabirim, bilgisayar kontrol arayüzü ve yazılımdan oluşmaktadır. Deneysel çalışmalarda, şok soğutulmuş, 24 saat ve 36 saat soğutulmuş flaş fırın cürufları ve ayrıca 36 saat soğutulmuş konverter cürufu hazırlanmış ve kullanılmıştır. Tüm numunelerin mineralojik analizi yapılmıştır. Her bir cüruf numunesinden hazırlanan 3 farklı tane boyu fraksiyonundan 15 ile 100 adet tane, 3 farklı enerji düzeyinde kırılmıştır. Kınlan örneklerin boyut dağılımları belirlenmiş ve enerji-boyut küçültme ilişkisi tanımlanarak t eğri ailesi oluşturulmuştur. Daha sonra farklı cüruf numuneleri için kırılma fonksiyonu tanımlanmıştır. Cürufların aşınma ile kırılma davranımları tambur testi yöntemi ile belirlenmiştir. Deneysel sonuçlar, şok soğutulan cürufun en kolay ufalandığını, diğerlerinin ise 24 saat ve 36 saat soğutulmuş flaş fırın cürufu ve konverter cürufu olarak sıralandığını göstermiştir. Saptanan kırılma davranımı farkının öğütme devresinde yaratacağı etkiyi belirlemek üzere, tesis beslemesi ile ürün boyut dağılımları, besleme tonajı ve kırılma fonksiyonları kullanılarak otojen değirmenin matematiksel modeli oluşturulmuştur. Simülasyon çalışma sonunda aynı besleme tane boyu dağılımı için şok soğutma numunesi beslendiğinde 33 t/saat kapasitede elde edilen ürün inceliği, 24 saat soğutulan flaş fırın cürufu için 28 t/saat, 36 saat soğutulan flaş fırın cürufu için 26 t/saat ve konverter cürufu için 23 t/saat kapasitede elde edilmektedir. Çalışmada ayrıca, öğütme devresinde yürütülen detaylı numune alma çalışmaları sonunda toplanan veriler kullanılarak devredeki otojen değirmen, elek, çakıl değirmen ve hidrosiklonların matematiksel modelleri oluşturulmuştur. Oluşturulan modeller ve farklı cüruflar için elde edilen kırılma fonksiyonları kullanılarak simülasyonlar yapılmıştır. Bu çalışmalar sonunda, tesisin kapasitesinin artırılabileceği ve daha küçük çaplı siklonlar kullanıldığında öğütme inceliğinin artacağı ve metalurjik performansın iyileştirilebileceği sonucuna varılmıştır. Sonuç olarak, çalışma kapsamında geliştirilen çift sarkaç düzeneği modelleme yaklaşımıyla birlikte kullanılarak, uygun soğutma koşullarının belirlenmesi ve bunun öğütme performansı üzerine etkisi ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
DETERMINATION OF AUTOGENEOUS GRINDING PARAMETERS OF COPPER SMELTING SLAGS OF BLACK SEA COPPER WORKS TARIK DO?RU Black Sea Copper Works ABSTRACT In this study, autogenous grindabilities of copper smelting slags of Black Sea Copper Works' Samsun Smelter that were cooled in different conditions were investigated. In order to evaluate grindabilities in the modelling context, a twin pendulum apparatus was developed. The apparatus consists of a pendulum on which particle to be broken is attached and other pendulum can be released from different heights to break particles at different energy levels, an optical system which tracks the pendulum after collision, an interface which digitises signals coming from optical system, a computer control interface and the software. In experimental studies, from flash smelter slag, one shock cooled sample (F1 ) was prepared and two samples were prepared by quenching after 24 hours (F2) and 36 hours (F3). A converter slag sample (K) was also prepared by quenching after 36 hours. Each sample was screened in three different size fractions. Then, 15 to 100 particles were crushed from each size fraction at three different energy levels. Size distributions of the broken fragments were determined and, energy-size reduction relationships were defined to construct t family. Then, breakage functions of the slag samples were defined. Abrasion characteristics of the samples were determined by tumbling drum test. The results showed that F1 sample was the most easily ground, and F2, F3 and K samples respectively. To determine the effect of differences in breakage functions on mill performance, a mathematical model of the autogenous mill at the plant was developed by using the feed and product size distributions, feed tonnage and breakage functions. Simulation results showed that to obtain the same product size distribution using the same feed size distribution, feed rates would be 33 tph, 28 tph, 26 tph and 23 tph for the F1, F2, F3 and K samples, respectively. Moreover, using the data obtained from a detailed sampling survey at the grinding circuit, mathematical models of autogenous mill, screen, pebble mill and hydrocyclones were developed. Using the models and the breakage functions for different slag samples, simulations were performed. It was concluded that it is possible to increase the capacity of the grinding circuit and by using smaller diameter hydrocyclones, fineness of flotation feed and hence metallurgical performance could also be improved. As a conclusion, optimum cooling conditions and their effects on operating parameters have been presented by using twin pendulum apparatus together with modelling approach.