Köyceğiz Gölü'nün su kalitesinin belirlenmesi ve vollenweider modeline göre trofik seviyesinin irdelenmesi
Determination of Köyceğiz Lake water quality and examination of trophic level according to vollenweider model
  1. Tez No: 123414
  2. Yazar: GÜLHAN BADUR ÖZDEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞAKİR ŞİMŞEK, DOÇ. DR. SERAP PULATSÜ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Köyceğiz Gölü, su kalitesi, ötrofikasyon, Vollenweider Modeli, trofik seviye, Köyceğiz Lake, water quality, eutrophication, Vollenweider Model, trophic category
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
KÖYCEĞİZ GÖLÜ'NÜN SU KALİTESİNİN BELİRLENMESİ VE VOLLENWEIDER MODELİNE GÖRE TROFİK SEVİYESİNİN İRDELENMESİ Gülhan Badur Özden Hacettepe Üniversitesi, Çevre Bilimleri Anabilim Dalı ÖZ Bu çalışmada, Köyceğiz Gölü'nün su kalitesi incelenerek, Göl'de Vollenweider Modelinin uygulanması irdelenmiş ve bu modele göre trofi seviyesi tespit edilmiştir. Bu amaçla araştırmada 1997, 1998, 1999 yıllarında gölde belirlenen istasyonlarda fiziksel ve kimyasal parametreler ölçülmüştür. Aynı dönemde gölü besleyen belli başlı akarsularda da benzer ölçümler yapılmıştır. Su kalitesi sonuçlarının değerlendirilmesinde istatiksel yöntemler kullanılmıştır. Göl'e ulaşan toplam fosfor yükü; akarsuların taşıdığı fosfor yüklerinin, evsel atıklarla gelen yükün (karasal yük) ve atmosferden gelen fosfor yükünün toplanması ile bulunmuştur. Vollenweider modelinin uygulanması ile 1997 yılı toplam fosfor yük değerlerinden 1998 yılı toplam fosfor konsantrasyonu, 1998 yılı toplam fosfor yük değerlerinden de 1999 yılı toplam fosfor konsantrasyonu tahmin edilmiştir. Tahmini olarak hesaplanan değerlerle, ölçülen değerlerin karşılaştırılmasında, konsantrasyonlar arasında büyük fark olmadığı görüldüğünden; modelin Köyceğiz Gölü'nde uygulanabileceği sonucuna varılmıştır. Bulgular, Vollenweider'ın OECD programı kapsamında geliştirdiği trofi seviyesi olasılık grafiğinde değerlendirildiğinde de, Köyceğiz Gölü'nün trofi seviyesi 1998 yılında %2 oligotrofik, %42 mezotrofik, %52 ötrofîk, %4 hipertrofık, 1999 yılında %1 oligotrofik, %32 mezotrofik, %59 ötrofik, %8 hipertrofık bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
DETERMINATION OF KÖYCE?İZ LAKE WATER QUALITY AND EXAMINATION OF TROPHIC CATEGORY ACCORDING TO VOLLENWEIDER MODEL Gülhan Badur Özden Hacettepe University, Environmental Science Section ABSTRACT In this study, Köyceğiz Lake water quality had investigated, applying of Vollenweider Model to the lake had examined and trophy level had determined according to this model. According to this objective physical and chemical parameters had been measured seasonally during 1997, 1998, 1999 years in determined stations. Similar measurements had done in streams in the same period. Data's had evaluated with statistical methods. Total phosphorus load reaching the lake have been found with addition of phosphorus loads carried with streams, artificial phosphorus load (terrestrial load) and phosphorus load arriving from atmosphere. 1998-year total phosphorus load concentration is obtained from 1997-year total phosphorus load value and 1999-year total phosphorus load concentration is obtained from 1998-year total phosphorus load value with Vollenweider Model. Investigations of these results shows there is not much difference between the values, which have been found measured and calculated so model is applicable on Köyceğiz Lake. After the findings are evaluated in probability distribution for trophic categories graph which had improved by Vollenweider for OECD program the trophy category of Köyceğiz Lake is, %2 oligotrophic, %42 mesotrophic, %52 eutrophic, %4 hypertrophic in 1998 year, %1 oligotrophic, %32 mesotrophic, %59 eutrophic, %8 hypertrophic in 1999 year.