Sıçanlarda gebelik boyunca büyüme faktörleri ve hücredışı matriks bileşenlerinin plasentadaki dağılımının immünohistokimyasal olarak belirlenmesi
Immunohistochemical determination of growth factors and extracellular matrix components during the gestation in rats
- Tez No: 123418
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TURAN AKAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Rat, placenta, type IV collagen, tenascin, epidermal growth factor, epidermal growth factor receptor, immunohistochemistry
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
SIÇANLARDA GEBELİK BOYUNCA BÜYÜME FAKTÖRLERİ VE HÜCREDIŞI MATRİKS BİLEŞENLERİNİN PLASENTADAKİ DAĞILIMININ İMMUNOHİSTOKİMYASAL OLARAK BELİRLENMESİ Evrim Arzu (Elcüman) Koçkaya Hacettepe Üniversitesi, Biyoloji Bölümü, Zooloji Anabilim Dalı ÖZ Bu çalışmada, Wistar albino sıçanlarda- oluşumundan gebeliğin sonuna kadar plasentada, hücredışı matriks bileşenlerinden tip IV kollajen ve tenaskin (TN); büyüme faktörlerinden epidermal büyüme, faktörü (EGF) ve bunun reseptörünün (EGFR) dağılımları immünohistokimyasal olarak belirlenmiştir. Bu amaçla, gebeliklerinin 10, 12, 14, 16, 18, 2Û ve 2t_ günlerinde kesilen gebe sıçanlardan elde edilen plasentalarda morfolojik incelemeler ve H&E, PAS boyama yöntemleri ve PAP yöntemi kullanarak histolojik incelemeler yapılmıştır. Ayrıca deney süresince, gebe sıçanların vücut ağırlıkları, besin ve su tüketimleri tespit edilmiştir. Yapılan incelemeler sonucunda^ plasentanın oluşumundan gebeliğin sonuna kadar plasenta morfolojisinin normal olduğu; plasenta histolojisinin ise değişiklik gösterdiği tespit edilmiştir. Sıçanların plasentalarında tenaskin, tip IV kollajen, epidermal büyüme faktörü ve reseptörünün immünolokalizasyonunun gebelik süresince zaman ve bölgesel olarak değiştiği saptanmıştır. Anahtar Kelimeler : Sıçan, plasenta, tip IV kollajen, tenaskin, epidermal büyüme faktörü, epidermal büyüme faktörü reseptörü, immünohistokimya Danışman : Prof. Dr. M. Turan AKAY, Hacettepe Üniversitesi, Biyoloji Bölümü, Zooloji Anabilim Dalı
Özet (Çeviri)
IMMUNOHISTOCHEMICAL DETERMINATION OF GROWTH FACTORS AND EXTRACELLULAR MATRIX COMPONENTS DURING THE GESTATION IN RATS Evrim Arzu (Elcüman) Koçkaya Hacettepe University, Department of Biology, Zoology Section ABSTRACT In this study, immunolocalization of extracellular matrix components such as type IV collagen and tenascin (TN) and epidermal growth factor (EGF) and its receptor (EGFR) in placenta of Wistar albino rats were determined. Therefore, the samples of placenta obtained from rats on days 10, 12, 14, 16, 18, 20 and 21 of gestation were evaluated morphologically; fixed and stained with H&E, PAS for histology and with PAP for immunohistochemistry. Besides, during the experiment, the changes in daily food and water consumption and body weight of all rats were recorded. Morphological and histological investigation showed that there were not defects in placental morphology, but there were changes in placental histology. Time- and region dependent changes in the immunolocalization of TN, type IV collagen, EGF and EGFR were determined in the placentas of rats during their gestation period.