Türkiye'deki entomopatojenik nematodlar (Steinernematidae ve Heterorhabditidae) üzerine faunistik çalışmalar
Faunistic surveys on entomopathogenic nematodes (Steinernematidae and Heterorhabditidae) in Turkey
  1. Tez No: 123426
  2. Yazar: SELÇUK HAZIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEVİN KESKİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Entomopatojenik nematodlar, biyolojik kontrol, Steinernematidae, Heterorhabditidae, böcek patojeni nematodlar, biyolojik çeşitlilik, toprak nematodları, Entomopathogenic nematodes, biological control, Steinernematidae, Heterorhabditidae, insect pathogenic nematode, biodiversity, soil nematodes
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
TÜRKİYE'DEKİ ENTOMOPATOJENİK NEMATODLAR (Steinernematidae ve Heterorhabditidae) ÜZERİNE FAUNİSTİK ÇALIŞMALAR Selçuk Hazır Hacettepe Üniversitesi, Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Uygulamalı Biyoloji Anabilim Dalı ÖZ 1999-2001 yılları arasında Türkiye topraklarında Steinernematidae ve Heterorhabditidae familyalarına ait entomopatojenik nematodların çeşitliliği ve dağılımları ile ilgili detaylı bir çalışma yapılmıştır. Entomopatojenik nematodlar örnek alınan her coğrafik bölgeden elde edilmiştir. Alınan 1167 toprak örneğinin 24 tanesi pozitif sonuç vermiş (%2.05) ve bunların 17 tanesi Steinernematid, 7 tanesi ise Heterorhabditid izolatları olmak üzere toplam 4 farklı tür elde edilmiştir. Morfometrik ve moleküler verilere dayanılarak yapılan tür teşhisleri sonucu bunların Heterorhabditis bacteriophora, Steinernema feltiae, Steinernema affine, ve Steinernema spp. oldukları tespit edilmiştir. En yaygın tür 6 bölgeden elde edilen 10 S. feltiae türüdür. Bunu 5 bölgeden elde edilen toplam 7 H. bacteriophora, 2 bölgeden elde edilen 4 S. affine ve yine iki farklı bölgeden elde edilen 3 Steinernema spp. takip etmiştir. H. bacteriophora ve S. feltiae dünyanın pek çok bölgesinden elde edilmiştir. Oysa S. affine bu çalışmaya kadar sadece Avrupa'dan elde edilebilmiştir. S. affine Türkiye'nin Avrupa kesiminin yanısıra Asya kesiminden de izole edilmiştir. Yeni bir entomopatojenik nematod türü olduğu düşünülen Steinernema sp. (izolat 36-9) Türkiye'nin en doğu kesiminden (Doğu Anadolu) izole edilmiştir. Pozitif sonuç alınan topraklar, kumlu, kumlu-tıniı veya tınlı (%68.2) ve kumlu-killi-tınlı ya da killi- tınlı (%31.8), pH değeri olarak ise 5.6 ile 7.9 arasında sınıflandırılmışlardır. Çalışmamız bu nematodların Türkiye'de geniş bir yayılıma sahip olduklarını; ancak, dünyanın diğer bölgelerinde gerçekleştirilen çalışmalara oranla daha az sıklıkta bulunduğunu göstermiştir.Steinernema feltiae'nin 5 farklı coğrafik izolatının gelişimi 5°C, 8°C, 10°C, 15°C, 20°C, 25 ve 28°C'lerde büyük mum güvesi Galleria mellonella larvası kullanılarak araştırılmıştır. Kullanılan izolatlar Akdeniz iklim bölgesinden (Türkiye'den Sinop izolatı, Fransa'dan SN izolatı, ve Amerika/California'dan Monterey izolatı), subtropikal iklim bölgesinden (Arjantin'den Rafaela izolatı) ve tropikal iklim bölgesinden (Hawaii'den MG-14 izolatı) elde edilmiştir. Tüm izolatlar 8°C ve 25°C'ler arasında konak olarak kullanılan Galleria larvalarını %100 oranında öldürmüş ve yeni nesil nematodlar meydana gelmiştir. 28°C'de ölüm oranı %100 iken bu sıcaklık derecesinde üreme gözlenmemiştir. En fazla infektif juvenil üremesi tüm izolatlarda 15°C'de meydana gelmiştir. Genel olarak tropikal izolat MG-14 en düşük infektif juvenil meydana getirmiştir. İnfektif juvenillerin kadavradan çıkış süreleri açısından izolatlar arasında farklılıklar olduğu görülmüştür. Sinop izolatı 15°C (10 gün) ve 20°C (8 gün) lerde en erken çıkışı göstermiştir. İzolatlar arasında konağı öldürme süresi bakımından 8°C, 10°C, 15°C, 20°C ve 28°C'lerde hiçbir farklılık tespit edilmemiştir. 25°C ve 28°C'lerde (25°C'de MG-14 izolatı hariç) tüm izolatlar konaklarını en kısa sürede öldürmüşlerdir. Nematodlar, Galleria larvası kullanılarak 8°C, 15°C ve 23°C'lerde üretildiklerinde tüm izolatların meydana gelen yeni nesil infektif juvenillerinin 8°C'de daha uzun oldukları ve bunu 15°C ve daha sonra ise 23°C'de üreyenlerin izlediği bulunmuştur. Farklı sıcaklıklardaki vücut uzunluğu ile ilgili daha detaylı çalışmalar için Spodoptera exigua larvaları ve köpek maması ağar ortamları kullanılmıştır. İnfektif juvenillerin vücut uzunlukları aynı trendi göstererek 8°C'de en uzun, 23°C de ise en kısa nematodlar meydana gelmiştir. Veriler besin kalitesi ve sıcaklığın infektif juvenillerde vücut uzunluğunu etkilediğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Ill FAUNISTIC SURVEYS ON ENTOMOPATHOGENIC NEMATODES (Steinernematidae and Heterorhabditidae) IN TURKEY Selçuk Hazır Hacettepe University, Faculty of Science, Department of Biology, Applied Biology ABSTRACT The diversity and distribution of entomopathogenic nematodes in the families Steinernematidae and Heterorhabditidae were assessed throughout an extensive soil survey in Turkey during 1999 and 2001. Entomopathogenic nematodes were recovered from every regions, sampled with 24 positive sites (2.05%) out of 1 167 soil samples of which 17 were Steinemematid isolates and 7 were Heterorhabditid isolates representing a total of four species. Based on morphometric and molecular data, the nematode species were identified as Heterorhabditis bacteriophora, Steinernema feltiae, S. affine, Steinernema spp. The most common species was S. feltiae which was isolated from 10 sites in 6 regions, followed by H. bacteriophora from 7 sites in 5 regions, S. affine from 4 sites in 2 regions, Steinernema spp. from 3 site in two regions. H. bacteriophora and S. feltiae have been found in many parts of the world, whereas S. affine, so far, has only been recovered in Europe until our survey. S. affine was isolated from the European (Marmara) as well as the Asiatic region (Central Anatolia) of Turkey. Thought as a new entomopathogenic nematode species, Steinernema sp. (isolate 36-9) was isolated from the most eastern region (East Anatolia) of Turkey. Soils of the positive sites were classified as sandy, sandy loam, or loam (68.2%) and sandy-clay-loam or clay loam (31.8%), and the pH ranged from 5.6 to 7.9. Our survey showed that these nematodes occur widely throughout Turkey, but at a frequency below that of reported for other parts of the world.IV The development of five geographic isolates of Steinernema feltiae at 5°C, 8°C, 10°C, 15°C, 20°C, 25°C, and 28°C in wax moth, Galleria mellonella, larvae was examined. The isolates were from Mediterranean (Sinop from Turkey; SN from France; and Monterey from California), subtropical (Rafaela from Argentina), and tropical (MG-14 from Hawaii) regions. All isolates caused 100% mortality of wax moth larvae and developed and produced progeny between 8°C and 25°C. At 28°C, mortality was 100%, but no progeny was observed. The highest infective juvenile production was observed at 15°C for all isolates. In general, the tropical isolate, MG-14, had the lowest production of infective juveniles. The time of emergence of the infective juveniles from the host cadaver showed some differences among isolates with the Sinop isolate having the earliest emergence time from cadavers at 15°C (10 days) and 20°C (8 days). Time of host death by all isolates showed no differences at 8°C, 10°C, 15°C, 20°C and 28°C. At 25°C and 28°C for all isolates (except the MG-14 at 25°C), shorter times to host death was observed. When nematodes were produced at 8°C, 15°C, and 23°C in wax moth larvae, all isolates had infective juveniles with longer body lengths at 8°C followed by 15°C and 23°C. To further verify body length at different temperatures, beet armyworm, Spodoptera exigua, larvae and dog-food agar medium were used. Infective juvenile body length showed the same trends with the longest being at 8°C and decreasing in length from 15°C to 23°C. The data suggest that quality of food for the nematode and temperature influence the body length of the infective juvenile.