Beton agregalarında alkali silika reaksiyonu etkisinin belirlenmesi için harç prizması deneyi tasarımı ve uygulanması
Design and application of the mortar bar test for determination of effect of the alkali silica reaction in concrete aggregates
- Tez No: 123425
- Danışmanlar: PROF. DR. ERÇİN KASAPOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Agrega, alkali silika reaksiyonu, alkali silika jel basıncı, harç, Aggregate, alkali silica reaction, alkali silica gel, mortar
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 222
Özet
BETON AGREGALARINDA ALKALİ SİLİKA REAKSİYONU ETKİSİNİN BELİRLENMESİ İÇİN HARÇ PRİZMASI DENEYİ TASARIMI VE UYGULANMASI Adil Binal Hacettepe Üniversitesi, Jeoloji Mühendisliği Bölümü, Uygulamalı Jeoloji Anabilim Dalı ÖZ Genelde, alkali silika reaksiyonunun neden olduğu kırık ve çatlak gelişimleri, sıklıkla kaplama betonlarında, nadir olarak taşıyıcı özelliği olan betonlarda görülmektedir. Bunun nedeni ise, alkali silika reaksiyonu sonucu beton içinde oluşan içsel basıncın, beton üzerine gelen inşaat basıncını aşamamasından kaynaklanmaktadır. Var olan deney yöntemleri, alkali silika reaksiyonu sonucu harçta veya betonda meydana gelen serbest genleşmeyi ölçmekte ve basınç altındaki harçlarda ve betonlarda alkali silika reaksiyonu sonucu meydana gelen içsel basınç ve oluşan hasar hakkında herhangi bir fikir vermemektedir. Bu çalışmada, alkali silika reaksiyonu sonucu harçta meydana gelebilecek basıncı ve hasarı belirleyebilecek yeni bir deney cihazı tasarlanmıştır. Deney sonuçlarına göre, en az yanal genleşmenin ve bükülmenin görüldüğü 35 mm çaplı ve 250 mm uzunluğundaki harç silindiri örnekleri yeni deney yöntemi için uygun olduğuna karar verilmiştir. Bu deneylerde, farklı reaktiviteye sahip agregalar kullanılarak, reaktif agrega türüne göre ölçülebilecek en yüksek alkali silika jel basıncı değerleri belirlenmiştir. Deney süresine agregaların alkali silika jel basıncı gelişim hızları bölünerek reaktif agregaların alkali silika jel basıncı gelişim hızları belirlenmiştir. Reaktif agregaların alkali silika jel basıncı gelişim hızları kullanılarak zararlı, zararsız agrega ayrım abağı hazırlanmıştır. Farklı yük aşamalarında, reaktif agrega içeren harç örneklerinin alkali silika jel basıncı değerleri okunmuştur. Bazalt ve kalsedon yumrusu içeren harç örneklerinde ölçülen en yüksek alkali silika jel basıncı kadar, harç örnekleri üzerine ön basınç uygulanırsa, alkali silika reaksiyonu nedeniyle çatlak gelişimi meydana gelmediği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
DESIGN AND APPLICATION OF THE MORTAR BAR TEST FOR DETERMINATION OF EFFECT OF THE ALKALI SILICA REACTION IN CONCRETE AGGREGATES Adil BİNAL Hacettepe University, Department of Geological Engineering, Applied Geology Section ABSTRACT In general, fractures and cracks caused by alkali-silica reaction are seen frequently in facing concrete and rarely in load bearing concrete. These fractures and cracks are formed when the interval pressure, which developes in the concrete as a result of alkali-silica reaction, is less than the construction pressure on the mortar. The existing experimental methods only measure the free expansion in the mortar or concrete but don't say anything about the internal pressure and the damages occur due to it in the mortar. In this study, a new experimental device was designed and a new method was developed to measure the alkali-silica gel pressure and to estimate the damages it causes in the mortar. Experimental results indicated that the most suitable sample geometry to be used in this new experimental method is the one with the diameter of 35 mm and the length of 250 mm which shows the least lateral expansion and bending. In these experiments, aggregates of different reactivity were used; and the dependence of alkali-silica gel pressure on the reactivity of aggregates is determined. The velocity of development of alkali-silica gel pressure was calculated as dividing the pressure values by duration of the experiment. Using these velocity values, a 'chart' was prepared to be use to distinguish 'deleterious' and 'innocuous' aggregates. Alkali-silica gel pressures developed in the mortar samples, under various externally applied pressures, were measured; and it is concluded that, for Basalt and Kalsedon aggregate, when the applied external pressure is equal to the alkali-silica gel pressure developes in the mortar no cracks occur due to alkali-silica reaction.