Kasko sigortalarında hasarsızlık indirimi
No claim discount in motor own damage insurance
  1. Tez No: 123438
  2. Yazar: DİDEM TAHMİSCİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDIN ERAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Kasko sigortaları, Hasarsızlık İndirimi, BMS, Motor own damage, No Claim Discount, BMS
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
KASKO SİGORTALARINDA HASARSIZLIK İNDİRİMİ Didem Tahmiscioğlu Hacettepe Üniversitesi, İstatistik Bölümü (Aktüerya Programı) ÖZ Sigortacılıkta, adil bir prim sistemi kurmanın en önemli unsuru, sigortalıları kendi risk gruplarına göre sınıflandırarak fiyatlandırma yapmaktır. Kasko sigortalarında fiyatlandırmanın iki önemli boyutu vardır: başlangıç sınıflandırması (priori classification) ye deneyime göre sınıflandırma (experience classification). Başlangıç sınıflandırmasına göre fiyatlandırmada, poliçe sahipleri risklerine göre belirlenen sınıfa ait primlerle sigorta yaşamına başlarlar. Ancak başlangıçta belirlenen risk sınıflandırması poliçe sahibinin daha sonraki dönemlerdeki davranışlarını açıklamakta yetersiz kalacaktır. Sonraki dönemlerde poliçe sahiplerine uygulanması gereken prim fiyatlandırmaları, poliçe sahibinin, bir başka ifadeyle sigortalının kendi deneyimine bağlı olarak değişecektir. Kasko sigortalarında, Amerika'da“No Claim Discount”, Avrupa'da“Bonus-Malus Sistemi”ve ülkemizde“Hasarsızlık indirimi Sistemi”olarak bilinen sistemler, sigortalıları geçmiş dönemdeki deneyimlerine göre fiyatlandıran sistemlerdir. Bu çalışmada kasko sigortalarında, riskin ölçülmesi amacıyla çeşitli dünya ülkelerinde uygulanan deneyime göre sınıflandırma kriterleri incelenmiştir. Türkiye'de uygulanan hasarsızlık indirimi sisteminin dezavantajları üzerinde durulmuş ve örnek alınan bir sigortalı grubu için istatistiksel dağılımlar yardımıyla uygun bir hasarsızlık indirimi sistemi kurulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
NO CLAIM DISCOUNT IN MOTOR OWN DAMAGE INSURANCE Didem Tahmiscioğlu Hacettepe University, Department of Statistics (Actuarial Science Program) ABSTRACT In insurance, one of the most important components of establishing a fair premium system is pricing the insureds according the risk classes that they belong to. In motor own damage insurance, there are two dimensions for pricing; prior classification and experience classification. In pricing with prior classification method, the insureds begin to their insurance life with premiums determined due to their risk classes. However, the risk classification determined at the beginning will not be enough to clarify the behaviors of policy owners in the following periods. The pricing methods that should be applied to policy owners will accordingly be changed due to the policy owner's (insured) experience. In motor own damage insurance, the systems called as“No Claim Discount”in America,“Bonus- Malus System”in Europe and“ Hasarsızlık İndirimi Sistemi”in Türkiye, price the insureds according to their past period experiences. In this study, classification criteria that are used in different countries are examined in order to measure the risk in motor own damage branch. The disadvantages of no claim discount in Turkey are stated and tried to fit an appropriate no claim discount model by the help of statistical distributions for a sample insured group taken.