Marmaris Milli Parkı'nda yangın sonrası sekonder böcek ve küçük memeli süksesyonu üzerine çalışmalar
Studies on post-fire secondary insect and small mammalian succession in Marmaris National Park
- Tez No: 123437
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BEHZAT GÜRKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Fire, community of insect, community of small mammal, insects succession, small mammals succession, Pinus brutia ecosystems, Marmaris National Park
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
MARMARİS MİLLİ PARKI'NDA YANGIN SONRASI SEKONDER BÖCEK VE KÜÇÜK MEMELİ SÜKSESYONU ÜZERİNE ÇALIŞMALAR Burçin Yenisey Kaynaş Hacettepe Üniversitesi, Biyoloji Bölümü, Ekoloji Anabilim Dalı ÖZ Bu çalışmada, Türkiye'de yangına maruz kalan yerlerden biri olan Marmaris Milli Parkı'nda farklı yıllarda yanmış alanlardaki böcek ve küçük memeli süksesyonu incelenmiştir. Süksesyonal zaman serisi oluşturabilmek amacıyla, benzer özellikte, 1, 5 ve 21 yıl önce yanmış alanlar ile yangın geçirmemiş alanı temsil etmek üzere en az 45 yıldır yangına maruz kalmamış bir Kontrol alanı seçilmiştir. Yangın alanlarındaki böcek kommünitesini incelemek amacıyla, her alandaki böcek türleri tespit edilmiş, kommünite parametrelerinden bolluk, tür zenginliği, tür çeşitliliği ve benzerlik hesaplamaları yapılmıştır. Hesaplamalar sonucunda bulunan değerler daha önce yapılan çalışmalarla karşılaştınlmıştır. Alanlarda, küçük memeli kommünitesini incelemek amacıyla, küçük memeli türleri tespit edilmiş, populasyon yoğunlukları ile kommünite parametrelerinden tür çeşitliliği ve benzerlik parametreleri hesaplanmıştır. Elde edilen sonuçlar, diğer Akdeniz ekosistemlerinde yapılan çalışmalarla karşılaştırılmış, daha önce küçük memeli süksesyonuyla ilgili oluşturulan modellerle uyumluluğu irdelenmiştir. Böcek ve küçük memeli kommünitelerinin incelenmeleri sonucunda elde edilen veriler, daha önce aynı alanda bitki kommüniteleri ile ilgili yapılan çalışmalarla karşılaştınlmıştır. Sonuç olarak böcek ve küçük memeli süksesyonunun, habitat ve besin yönünden bağlı oldukları bitki süksesyonuyla birlikte gerçekleştiği saptanmıştır. Böcek süksesyonunun, bitki ve küçük memeli süksesyonundan farklı olarak, süksesyonun her evresinde o evreye özgü bir kommünite yapısına ve farklı tür kompozisyonuna sahip olduğu belirlenmiştir. Küçük memeli süksesyonunun ise otosüksesyon ile açıklanan bitki süksesyonuyla paralellik gösterdiği saptanmıştır.Anahtar Kelimeler Yangın, böcek kommün iteleri, küçük memeli kommüniteleri, böcek süksesyonu, küçük memeli süksesyonu, Pinus brutia ekosistemi, Marmaris Milli Parkı. Danışman: Doç. Dr. Behzat GÜRKAN, Hacettepe Üniversitesi, Biyoloji Bölümü, Ekoloji Anabilim Dalı KWj. MHQDMAfrMSYON ifflEBKBİ
Özet (Çeviri)
STUDIES ON POST-FIRE SECONDARY INSECT AND SMALL MAMMALIAN SUCCESSION IN MARMARİS NATIONAL PARK Burçin Yenisey Kaynaş Hacettepe University, Department of Biology, Ecology Section ABSTRACT Post-fire insects and small mammalian succession were studied in Marmaris National Park where is one of the most fire-occurred area in Turkey. To construct a successional gradient, sites burned in 1, 5 and 21 years ago and a control site had not burned at least 45 years representing a non-burned site were selected with similar characteristics. To examine insect community in study sites, insect species were determined in each site and community parameters such as abundance, species richness, species diversity and similarity, were estimated. The estimated values were compared with previous studies and differences in relation to study sites of insects that are knowledge on their biology was discussed. To examine small mammal community in study sites, small mammal species were determined and their population densities and community parameters such as species diversity and similarity were estimated. Obtained results were compared with studies done in other Mediterranean ecosystems and their accordance of the models previously constituted for small mammalian succession were discussed. The data from studied insect and small mammalian communities were compared with previously done studies in relation to plant communities in the same area. As a result, it was determined that insects and small mammalian succession were related to plant succession as regards habitat and food. It was determined that insect succession has specific community structure and different species compositions in each successional stage dissimilarly as plant and small mammalian succession. BO'KDMWiTASVONIt was also determined that small mammalian succession showed similar trend with plant succession described as autosuccession.