Poli(L-laktat/ε-kaprolakton) ve bunların HA/TCP ile kompozitlerinden süperkritik karbondioksit ortamında gözenekli yapıların hazırlanması
Preparation of microporous structures from of poly(L-lactide/ε-caprolactone) and their HA/TCP blends in supercritical carbon dioxide media
- Tez No: 123445
- Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN PİŞKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Biodegradable Polymers, PLLA, PCL, Microcellular Plastics, Supercritical Carbon dioxide
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Biyobozunur doğal ya da sentetik tiölimerier ve bunların hidroksiapatit (HA) ye trikalsiyum fosfat (TCP) ile kompozitleri sert doku onarımında dolgu maddesi olarak kullanılmaktadır. Çalışma kapsamında iki farklı molekül ağırlığında poli(L-laktat/E- kaprolakton) kopolimeri kalay oktoat katalizörü varlığında azot atmosferinde yığın polimerizasyonu ile sentezlenmiştîr. Kopolimerterin kimyasal yapılan 1H-NMR ye FTIR ariâlizleri ite bulunmuştur. Kopolimerterin ortalama molekül ağırlıkları (Mw) GPC ile tayin edilmiştir. Dsc analizi ile de kopolimerterin termal davranışları anlaşılmıştır. Çalışmanın ikinci aşamasında bu kopolimerler HA ve TCP ile karıştınlarak kompozitler hazırlanmış ve bu materyaller süperkritik koşullarda gözeneklendirilmiştir. Çalışma kapsamında, oda sıcaklığına yakın değerlerde dahi oldukça gözenekli biyobozunur polimer ve kompozıt materyaller hazırlanmış ve parametre (özellikle P ve T) - hücre boyu ilişkileri aydınlatılmıştır. Basınç ve sıcaklık gibi önemli parametreler, uygun hücre boyu ve yoğunluğu -^ki bu değerler bozunma zamanını ve mekanik özellikleri doğrudan etkiler- Verecek şekilde optimize edilmiştir. Süperkritik akışkan muamelesinden sonra gözenekli materyallerin gözeneksiz olanlara göre daha hızlı bozunduğu ve mekanik, özelliklerinin de iyileştiği bulunmuştur. Anahtar Kelimeler. Biyobozunur Polîmerier, PLLA, PCt, HA/TCP, Mikroselüler Plastikler, Süperkritik Karbondioksit
Özet (Çeviri)
Biodegradable natural or synthetic polymers with hydroxyapatite (HA) ör tricâfcium phosphate (TCP) can be used as, a filler for bona tissue repair. In this study, two different molecular weight Poly(t4actide/Ğ-capro1actone) copolymers were synthesized by bulk polymerisation by using stannous octoate as thtf catalyst under nitrogen atmosphere. Chemical structures of the copolymers were determined by 1H-NMR and FTIR analysis. Average molecular weights (Mw) of copolymers were identified with CPC. DSC analysis were used to determine, the thermal behavior öf the copolymers; In the second part of the study these copolymers mixed with HA and TCP and these composites were treated under supercritical conditions. In the study, highly porous biodegradable polymers and their comppsites prepared even in near room temperatures and parameters (especially P and T) -cell size relations invastigated. Important parameters such as pressure and temperature were optimised to lead to optimum cell size and density which are directly influence degradation time and Vnechartical properties of such composites. After supercritical treatment, porous materials were, degraded faster than n©h~ porous ones and mechanical properties of these materials were improved.