Beypazarı trona yatağı rezervinin tümsel kestirimi
Global estimation of reserve of Beypazarı trona deposit
- Tez No: 123444
- Danışmanlar: DOÇ. DR. A. ERHAN TERCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Güven aralıkları, jeoistatistik, kestirim varyansı, trona, variogram, Confidence interval, geostatistics, estimation variance, trona, variogram
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
BEYPAZARI TRONA YATAĞI REZERVİNİN TÜMSEL KESTİRIMI Hamdi Göksu Hacettepe Üniversitesi, Maden Mühendisliği Bölümü ÖZ Bu çalışmanın amacı, Beypazarı trona yatağı rezervini tümsel olarak kestirmektir. Bu amaçla çokgen yaklaşımı yöntemi dikkate alınmıştır. Yöntem, variogram ve hata varyansı gibi jeoistatistiksel araçları kullanmakta ve tümsel kestirim değerlerine ilişkin güven aralıkları verebilmektedir. Beypazarı trona yatağı iki soda zonu içermekte olup, her bir zonda ekonomik önemde altışar adet damar bulunmaktadır. Her bir damara ilişkin kalınlık ve trona tenörü kalınlığının variogramları hesaplanmış ve daha sonra modellenmiştir. Bu modeller, tonaj ve tümsel trona ortalamalarına ilişkin bağıl hata varyanslarının hesaplanmasında kullanılmıştır. Son olarak, her bir damar için tümsel rezerv ve ortalama trona tenörü %95 güven sınırları ile kestirilmiştir. Sonuçlar, Beypazarı trona sahasının 195 milyon ton trona içerdiğini ve bu rezervin ortalama trona tenorunun %95 güven düzeyinde %80.39 ± 4.91 olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
GLOBAL ESTIMATION OF RESERVE OF BEYPAZARI TRONA DEPOSIT Hamdi Göksu Hacettepe University, Department of Mining Engineering ABSTRACT The purpose of this study is to global estimate the reserve of the Beypazarı trona deposit. For this purpose, polygonal approximation method is used. The method uses the geostatistical tools such as variogram and estimation variance and allows to construct confidence intervals for the global estimates. The Beypazarı trona deposit includes two trona zones and each zone has six explotiable seams. Variograms of thickness and accumulation for each seam are estimated and modelled. These models are used in calculating relative error variances for tonnage and mean trona grade. Finally, global reserve and the mean trona grade for every seam are estimated at 95 % confidence level. The results indicate that the field has a tonnage of 195 Mt of trona and the mean trona grade is 80.39 ± 4.91 % at a 95 % confidence level.