Salmo gairdnerii ve Capoeta tinca'nın sindirim kanallarının histoloji ve anatomilerinin karşılaştırılması
The Comperative of the histology and anatomy of the digestive canal of the Salmo gairdnerii and the Capoeta tinca
- Tez No: 123461
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MENDERES SUİÇMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Salmo gairdnerii, Capoeta tinca, Histoloji, Sindirim kanalı, Salmo gairdnerii, Capoeta tinea, Histology, Digestive canal
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Capoeta tinca ve Salmo gairdnerii'nin sindirim kanalının histolojisi ve morfolojisi ışık ve taramalı elektron mikroskobunda çalışıldı. Capoeta tinca ve Salmo gairdnerii'nin sindirim kanalı tunica mukoza, tunica submukoza, tunica muskularis ve tunica seroza'dan ibarettir. Özofagusta epitelyumun kıvrım yapan tarafı fazla sayıda mukoz salgı salan hücrelerden ibarettir. Capoeta tinca' 'da özofagus kıvrımlarının ön kısmının apikalinde tat tomurcuklan olduğu düşünülen yapılar gözlendi. Gastrik bezler midede çok sayıdadır. Son bağırsak hariç sindirim kanalı boyunca primer ve sekonder katlanmalar mevcuttur. Pylorik bölge pilorik çekum ile karakterize edilir. Salmo gairdnerii'de mide U şeklinde görülür ve mide ile bağırsak arasında pilorik çekum'lar mevcuttur. Fakat Capoeta tinc a'nın mide ile bağırsağı arasında pilorik çekum'lar görülmedi Her iki balıkta kanalın tüm uzunluğu boyunca Goblet hücreleri çok fazla sayıdadır. Bağırsak epitelyumu aralarına mukus salgı salan hücrelerin yerleştiği sütun şeklinde hücrelerden ibarettir. Kas tabakası özofagus ve özellikle midede diğer bölgelerden daha iyi gelişmiştir.
Özet (Çeviri)
The histology and morphology of the digestive canal of the Capoeta tinea and the Salmo gairdnerii was studied using light and scanning electron microscopy. The digestive canal of the Capoeta tinea and Salmo gairdnerii consists of mucosa, submucosa, tunica muscularis and tunica seroza. The epithelium on the side of the folds consisted primarily of mucous secreting cells in oesophagus. Like- taste buds bodys were observed the apical portion the anterior oesophageal folds in Capoeta tinea. Gastric glands are numerous in stomach. Primary and secondary folds are present throughout the lenght of digestive canal with the exception of the hindgut. The pyloric region is characterized by pyloric caeca. The U- shaped stomach was seen and pyloric caeca are present between stomach-intestine of the Salmo gairdnerii. But pyloric caeca was not seen between stomach and intestine of the Capoeta tinea. Goblet cells was numerous throughout the whole length of the canal in both fishes. The intestine epithelium consists of columnar cells intercalated with mucus-secreting cells. The muscularis was well developed oesophagus and especially stomach other sections.