Serbest yetiştirme (free-range) sisteminin beyaz ve kahverengi yumurtacı genotiplerin yumurta verim ve kalitesine etkisi
The Effects of free range system on egg productions and egg quality of brown and white layer genotypes
- Tez No: 123469
- Danışmanlar: PROF.DR. MUSA SARICA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: free range, egg quality, hen's eggs vitamins, cholesterol, toxic metals, viscera weights
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
ÖZET SERBEST YETİŞTİRME (FREE-RANGE) SİSTEMİNİN BEYAZ VE KAHVERENGİ YUMURTACI GENOTİPLERİN YUMURTA VERİM VE KALİTESİNE ETKİSİ Ahmet ŞEKEROĞLU Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı Doktora Tezi 2002, 118 sayfa Danışman: Prof. Dr. Musa SARICA Jüri:Prof. Dr. Mesut TÜRKOĞLU Jüri: Prof. Dr. Musa SARICA Jüri: Prof. Dr. M. Kemal ÖZSOY Jüri:Prof. Dr. Ergün DEMİR Jüri: Doç. Dr. S.Kudret SAYLAM Bu araştırma altlıklı yer ve serbest yetiştirme sisteminin; beyaz (OıTx) ve kahverengi ( GXSX) yumurtacı hibritlerin verim, yumurta kalite, yumurta besin madde özellikleri ile bazı iç organ ağırlıklarına etkisini saptamak amacıyla yapılmıştır. Üzerinde durulan özelliklerden %5 ve %50 verim ağırlığı, şekil indeksi, ak indeksi, Haugh birimi bakımından altlıklı yer sistemi serbest sisteme (PO.05; PO.01); sarı rengi, dalak ve taşlık ağırlığı bakımından da serbest sistem altlıklı yer sistemine (P0.05).
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT THE EFFECTS OF FREE RANGE SYSTEM ON EGG PRODUCTIONS END EGG QUALITY OF BROWN AND WITE LAYER GENOTYPES Ahmet ŞEKERO?LU Gaziosmanpaşa Üniversitesi Graduate School of Natural and Applied Science Department of Animal Science A Dissertation 2002, 118 page Supervisor: Prof. Dr. Musa SARICA Jüri: Prof. Dr. Mesut TÜRKO?LU Jüri: Prof. Dr. Musa SARICA Jüri: Prof. Dr. M. Kemal ÖZSOY Jüri: Prof. Dr. Ergün DEMİR Jüri: Doç. Dr. S.Kudret SAYLAM This research has been conducted to compare the differences between free range and deep litter systems on white (OiTx) and brown layers (GXSX) in terms of the production, quality characters and nutritional value of eggs and some internal organs. While the differences was significantly important in favour of deep litter in terms of %5 and % 50 production weight, shape index, albumin index and Haugh unit production (PO.05; PO.01), differences was in favour of free range system in terms of egg yolk yellow tone, spleen and weight of gizzard (P0.01). There were no differences in terms of other characters investigated (PO.05).