An Adiabatic bond charge model for lattice dynamics of ternary semiconductors
Üçlü yarı iletkenlerin örgü dinamiği için adyabatik bağ yükü modeli
  1. Tez No: 123483
  2. Yazar: TANJU GÜREL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RESUL ERYİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Fenomenolojik örgü dinamiği modelleri, Adyabatik Bağ Yükü Modeli, chalcopyrite yarıiletkenler, örgü dinamiği, fonon frekansları. iv, Phenomenological lattice dynamics models, Adiabatic Bond Charge Model, Chalcopyrite semiconductors, lattice dynamics, phonon frequencies. ui
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET Üçlü Yarıiletkenlerin Örgü Dinamiği için Adyabatik Bağ Yükü Modeli Tanju Gürel Yüksek Lisans, Fizik Bölümü Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Resul Eryiğit Temmuz 2002, 63 sayfa Adyabatik bağ yükü modeli ilk olarak IV. grup yarıiletkenler için geliştirilmiş ve daha sonra III-V ve II- VI grup zinc-blende ve wurtzite yapısındaki yarıiletkenlere de uygulanmıştır. Bu çalışmada adyabatik bağ yükü modeli chalcopyrite yapısındaki üçlü yarı iletkenlere uygulandı. Bu model için bir bilgisayar programı tasar lanmış, fonon frekansları ve yerdeğiştirme hesapları için kodlanmıştır. Uygu lama olarak, chalcopyrite yapısındaki AgGaS2 ve AgGaSe2 maddeleri için Bril louin bölgesi merkezindeki fononlar çalışıldı. Diğer fenomenolojik modellerle karşılaştırıldığında deneysel sonuçlar ile uyumun bizim modelimizde çok daha iyi olduğu gözlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT An Adiabatic Bond Charge Model for Lattice Dynamics of Ternary S emiconductors Tanju Gürel Master of Science, Department of Physics Supervisor: Assis. Prof. Dr. Resul Eryiğit July 2002, 63 pages The adiabatic bond-charge model is originally developed to study the lattice dy namic properties of group IV semiconductors and later extended to group III-V and group II- VI zinc-blende structures and also wurtzite structures. We have extended this model to chalcopyrite-type ternary semiconductors with ten ad justable parameters. A computer program was designed for this model and im plemented for the calculation of the phonon frequencies and displacements. As an application, we have studied the Brillouin zone center phonons of I-III-VI2 chalcopyrites AgGaS2 and AgGaSe2. We have found much better agreement with experimental results compared to other phenomenological models.