CP violation in and beyond the standard model
Standart model ve ötesinde CP bozunumu
- Tez No: 123484
- Danışmanlar: PROF.DR. AHMET TURAN ALAN, Y.DOÇ.DR. NURETTİN KARAGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: CP bozunumu, Zayıf ve elektromagnetik etkileşmeler, üst kuark, standart model ötesi modeller, CP violation, Weak and electromagnetic interactions, top quarks, models beyond the standard model. IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZET STANDART MODEL VE ÖTESİNDE CP BOZUNUMU Taşçı, A. Tolga Yüksek Lisans, Department of Physics Tez Danışmanı: Assist. Prof. Dr. Nurettin Karagöz Ortak Tez Danışmanı: Prof. Dr. Ahmet Turan Alan Temmuz 2002, 63 pages Bu tezde, kesikli simetriler C (yük), P (parite) ve CP (yük-parite) için bazı teorik altyapıdan sonra başlıca, CP bozulmasının çeşni değişimli nötral akım reaksiyon ları olan e+e~ -* tq ve e+e~ - > tq (burada q tılsımlı - t ve yukarı - u kuarklardır) tek üst kuark üretimine etkisini araştırdık. Hesaplamalarda çeşni değişimli nötral akım reaksiyonlar için etkin lagranjiyen betimlemesini kullandık. Bazı yeni nesil doğrusal hızlandırıcılar için sayısal analizler yaptık ve q, q kuarkları için CP bozan asimetrileri kütle merkezi enerjilerine bağlı olarak, 10-2 ve 10-3 mertebesinde bul duk.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CP VIOLATION IN AND BEYOND THE STANDARD MODEL Taşçı, A. Tolga M.S., Department of Physics Supervisor: Assist. Prof. Dr. Nurettin Karagöz Co-Supervisor: Prof. Dr. Ahmet Turan Alan July 2002, 63 pages In this thesis after some theoretical background for discrete symmetries; C (charge), P (parity), T (time reversal) and CP (charge-parity) we mainly studied CP vi olating effects in the single top quark production via Flavor Changing Neutral Current (FCNC) reactions e+e~ - » tq and e+e~ - ? tq (here q refers to charm and up quarks). We used the effective Lagrangian description of the FCNC inter actions. We performed some numerical analysis for some Next Linear Colliders. We obtain the CP violating asymmetries for the number of q and q quarks to be of order 10-2 - 10~3 depending on the CM energy.