Diyarbakır sulu koşullarında yonca+çok yıllık buğdaygil yembitkisi karışımlarının ot verimi ve bazı özelliklere etkisi üzerine bir araştırma
A Study on the effect of alfalfa+prennial gramineum forage crops mixtures on herbage yield and some characters under irrigated conditions in Diyarbakır
- Tez No: 123536
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET BAŞBAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Yonca, Çok Yıllık Buğdaygil, Karışım, Yeşil Ot Verimi, Kuru Ot Verimi, Bitki Boyu, Botanik Kompozisyon, Alfalfa, Perennial Graminea, Mixture, Green Herbage, Dry Herbage, Plant Height, Botanic Composition
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
IV DİYARBAKIR SULU KOŞULLARINDA YONCA + ÇOK YILLIK BUĞDAYGİL YEMBİTKİSİ KARIŞIMLARININ OT VERİMİ VE BAZI ÖZELLİKLERE ETKİSİ ÜZERİNE BÎR ARAŞTIRMA MEHMET BÜLENT KALKANLİ DİCLE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI 2002/Sayfa: 43 ÖZET Bu araştırma 2000-2001 yetiştirme sezonunda Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü deneme alanında, tesadüf blokları deneme desenine göre 4 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Araştırmada, çok yıllık baklagil yembitkilerinden Yonca ile çok yıllık buğdaygil yembitkilerinden Otlak Ayrığı, Domuz Ayrığı, Çayır Kelp Kuyruğu, Kılçıksız Brom ve Çayır Yumağı saf ve karışım halinde ekilerek; yeşil ot, kuru ot verimleri, bitki boylan ve botanik kompozisyonları incelenmiştir. Araştırma sonucunda; 2000 yılı Yonca yeşil ot ve kura ot ağırlığı yönünden, en yüksek verim Saf Yonca'dan (sırasıyla, 1302.90 ve 419.35 kg/da) elde edilirken, karışımlar içerisinde ise en yüksek değeri Yonca+Çayır Kelp Kuyruğu (sırasıyla, 1104.52 ve 363.10 kg/da) vermiştir. 2000 yılı Yonca'ya göre bitki boyu açısından istatistiksel bir farklılık görülmemesine rağmen en yüksek bitki boyu değerini Yonca+Domuz Ayrığı ve Yonca+Çayır Kelp Kuyruğu karışımları (44.52 cm) vermiştir. 2001 yılı Yonca+Buğdaygil yeşil ot ağırlığı yönünden en yüksek değerleri, Yonca+Çayır Yumağı (11282.62 kg/da), Yonca+Çayır Kelp Kuyruğu (11277.80 kg/da), Yonca+Kılçıksız Brom (11121.25 kg/da) ve Yonca+Domuz Ayrığı (10612.82 kg/da) karışımları vermiştir.2001 yılı Yonca+Buğdaygil kuru ot ağırlığı yönünden en yüksek değerleri, Yonca+Çayır Yumağı (3982.47 kg/da), Yonca+Kılçıksız Brom (3812.35 kg/da), Yonca+Çayır Kelp Kuyruğu (3723.10 kg/da) ve Yonca+Domuz Ayrığı (3508.10 kg/da) karışımları vermiştir. 2001 yılı Yonca'ya göre bitki boyu açısından istatistiksel olarak önemli farklılıklar görülmüştür. Bununla beraber en yüksek bitki boyu, Yonca+Domuz Ayrığı karışımındaki Yonca'dan (77.75 cm), en düşük bitki boyu ise Saf Yonca'dan (67.02 cm) elde edilmiştir. 2001 yılı Buğdaygillere göre bitki boyu açısından istatistiksel olarak önemli farklılıklar görülmüştür. Bununla beraber en yüksek bitki boyu, Yonca+Domuz Ayrığı karışımındaki Domuz Ayrığı'ndan (29.87 cm), en düşük bitki boyu ise Yonca+Otlak Ayrığı karışımındaki Otlak Ayrığı'ndan (16.60 cm) elde edilmiştir. Buğdaygil bitkilerinin saf ekimlerinde ise en yüksek bitki boyunu (26.90 cm) Domuz Ayrığı verirken, en düşük bitki boyunu ise Kılçıksız Brom (18. 15 cm) vermiştir. 2001 yılı Yonca+Buğdaygil karışımlarında Yonca botanik kompozisyonu yönünden istatistiksel olarak önemli farklılıklar görülmüştür. Karışımlar içerisinde Yonca'ya göre botanik kompozisyon açısından en yüksek değeri (%96.17) Yonca+Otlak Ayrığı karışımı verirken, en düşük değeri ise %69.77 ile Yonca+Domuz Ayrığı karışımı vermiştir. 2001 yılı Yonca+Buğdaygil karışımlarında Buğdaygil botanik kompozisyonu yönünden istatistiksel olarak önemli farklılıklar görülmüştür. Karışımlar içerisinde buğdaygillere göre botanik kompozisyonu açısından en yüksek değeri (%30.22) Yonca+Domuz Ayrığı karışımı verirken, en düşük değeri ise %3.82 ile Yonca+Otlak Ayrığı karışımı vermiştir. Araştırma sonucunda karışımların saf ekimlerden daha verimli olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca karışımda bulunan buğdaygil yem bitkilerinin Yonca'nın verimini de artırdığı görülmüştür.. Bölgede bundan sonra yapılacak olan karışım çalışmalarında, bu bitkilerin dikkate alınması önem arzedecektir.
Özet (Çeviri)
VI A STUDY ON THE EFFECT OF ALFALFA+PERENNIAL GRAMINEUM FORAGE CROPS MIXTURES ON HERBAGE YIELD AND SOME CHARACTERS UNDER IRRIGATED CONDITIONS IN DİYARBAKIR MEHMET BÜLENT KALKANLİ DİCLE UNIVERSITY GRADUATE SCHOOL NATURAL AND APPLIED SCIENCE DEPARTMENT OF FIELD CROPS 2002/Page: 43 SUMMARY This research was carried out in 2000-2001 cropping season at Dicle University Faculty of Agriculture Crop Science Research Farm according to Randomized Blocks Design as 4 replicates. In this research, perennial legume forage was Alfalfa and perennial graminea forage included Crested Wheat Grass, Orchard Grass, Timothy, Smooth Brome Grass and Meadow Fescue as both pure and mixtures. Green and dry herbage yields, plant height and botanic composition were investigated. Results of research; In 2000, the mean green and dry herbage yield of Alfalfa was the heighest at pure Alfalfa (1302.90 and 419.35 kg/da, respectively). But among mixtures, Alfalfa+Timothy was the heighest (1104.52 and 363.10 kg/da, respectively). In this year, there was not significant differences for plant height, although Alfalfa+Orchard Grass and Alfalfa+Timothy had the heighest plant height (44.52 cm). In 2001, as Alfalfa+Grasses, it revealed that the heighest values for green herbage yields were determined in mixtures of Alfalfa+Meadow Fescue (11282.62 kg/da), Alfalfa+Timothy (11277.80 kg/da), Alfalfa+Smooth Brome Grass (11121.25 kg/da) and Alfalfa+Orchard Grass (10612.82 kg/da). The heighest values for dry herbage were determined in mixtures of Alfalfa+Meadow Fescue (3982.47 kg/da), Alfalfa+Smooth Brome Grass (3812.35 kg/da), Alfalfa+Timothy (3723.10 kg/da) and Alfalfa+Orchard Grass (3508.10 kg/da).VII In this year, Alfalfa showed significant differences for plant height. The heighest value for plant height was determined (77.75 cm) from mixture of AJfalfa+Orchard Grass and the lowest value for this character was determined from pure Alfalfa (67.02). In 2001, there was statistically significant differences for plant height in gramines. The heighest value for plant height was observed in Orchard Grass (29.87 cm) from mixture of Alfalfa+Orchard Grass, the lowest value for the same traits was observed in Crested Wheat Grass (16,60 cm) from mixture of Alfalfa+Crested Wheat Grass. As pures sown, Orchard Grass had the heighest plant height (26.90 cm) and Smooth Brome Grass had the lowest plant height (18.15 cm). In 2001, botanic composition of Alfalfa showed significant differences in mixtures of Alfalfa+Gramines. In mixtures, The heighest value for botanic composition of Alfalfa was observed from mixture of Alfalfa+Crested Wheat Grass (96.17%). The lowest value was observed from mixture of Alfalfa+Orchard Grass (69.77%). In 2001, botanic composition of graminea showed significant differences in mixture of Alfalfa+Gramines. In mixtures, the heighest value for botanic composition of Graminea was observed from mixture of Alfalfa+Orchard Grass (30.22%). The lowest value was observed from mixture of Alfalfa+Crested Wheat Grass (3.82%). As a result of this research, mixtures were higher yielding than pure stand. It revealed that graminea plants increased the yield of Alfalfa in mixtures. It was determined that the plant species used in this study should be considered in the following research activities.