Bitki gelişme engelleyicisi paclobutrazolun bazı bitki hastalık etmenlerine etkisinin belirlenmesi
Plant growth preventive paclobutrazol determines the effect of some plant disease factors
  1. Tez No: 123537
  2. Yazar: ŞAHİZE BOLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İSMAİL ÇİMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Paclobutrazol, Fusarium oxysporum f. sp. lentis, Fusarium solani, Macrophomina phaseoli, Paclobutrazol, Fusarium oxysporum f sp, Fusarium solani, Macrophomina phaseoli
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 26
Özet
IV ÖZET Bu çalışma, Paclobutrazol'un, toprak kökenli baza fungal hastalık etmenlerine karşı in vitro koşullarda biyoetkinlik özelliğinin belirlenmesi amacıyla 2001- 2002 yıllarında yapılmıştır. Çalışma Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü laboratuarında gerçekleştirilmiştir. Çalışmada bitki gelişme düzenleyicilerinden engelleyici Paclobutrazol ve üç adet fungal hastalık etmeni (Fusarium oxysporum f. sp. tentis (Leach and Currence), Fusaritan solanı ve Macrophomina phaseoli (Maubl.) Ashby.) kullanılmışta-. Araştırmada Macrophomina phaseoli miseliyal gelişmesi ve fungistatik etkisinin belirlenmesi için beş tekerrürlü iki deneme, Fusarium solani'nin miseliyal gelişmesi ve fungistatik etkisinin belirlenmesi için beş tekerrürlü bir deneme ve Fusarium oxysporum lentis'in miseliyal gelişmesinin belirlenmesi için yedi tekerrürlü bir deneme yapılmıştır. Çalışma sonucunda, Paclobutrazol'un daha önceden belirlenen fungistatik etkisinden dolayı, ele alınan Fusarium oxysporum f. sp., Fusarium solani ve Macrophomina phaseoli etmenleri, Engelleme Dozları (ED.W) sırasıyla 50 ppm, 100 ppm ve 30 ppm olarak bulunmuştur. Paclobutrazol'un bu etmenlerin miseliyal gelişmesini sırayla %50.7, %49.0 ve %53.4 oranlarında engellediği belirlenmiştir. Sonuç olarak, kavun bitkisinin en önemli problemi olan Macrophomina phaseoli (Maubl.) Ashby. etmenine karşı Paclobutrazol'un fungistatik etkisinin olduğu bulunmuştur. Yapılan in vitro çalışmalarından elde edilen bulguların, in vivo ve arazi çalışmalarına aktarılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this study, we aimed to determine some soil rooted fungus disease factors opposite in in vitro conditions bioactivity characteristic passed in the years 2001 and 2002. The study was realized in the laboratory Plant Protection Department of Agriculture Faculty of Dicle University. In this study used, in the Plant Growth of Regulators preventive Paclobutrazol and three custom fungus disease factors. In this research passed determine for spore development and fungustatic effect of Macrophomina phaseoli five repetitions and two trials, for Fusarium solanı five repetitions and one trials and for spore development Fusarium oxysporumf. sp. lentis seven repetitions and one trials. As a result of study was founded, more before hand determined fungustatic effect environment of Paclobutrazol, used Fusarium oxysporumf. sp. lentis, Fusarium solam, Macrophomina phaseoli factors prevent doses in a raw 50 ppm, 100 ppm and 30 ppm. Paclobutrazol was prevented this factors of spore develepment in a raw % 50.7, %49.0 and % 53.4. In this result, the melon most important problem M phaseoli factor opposite founded of Paclobutrazol fungustatic effect. In in vitro study as results, in vivo and field transhipment, we proposed.