Bazı makarnalık buğday çeşitlerinin verim ve verim unsurları ile karabenek ve pas hastalığına karşı reaksiyonlarının belirlenmesi
The Determination of yield and yield components of some durum wheat cultivars and reactions to black point and rust diseases
- Tez No: 123539
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ABUZER SAĞIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Buğday Çeşitleri, Verim, Verim Unsurları, Karabenek, Pas Hastalıkları
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
BAZI MAKARNALIK BUĞDAY ÇEŞİTLERİNİN VERİM VE VERİM UNSURLARI İLE KARABENEK VE PAS HASTALIĞINA KARŞI REAKSİYONLARININ BELİRLENMESİ Nafiz SÖNMEZ 2002/ 44 Sayfa ÖZET Bu çalışma, bazı buğday çeşitlerinin verim ve verim unsurları ile karabenek ve pas hastalıklarına karşı reaksiyonlarını belirlemek amacıyla 2000/2001 yetiştirme mevsiminde Diyarbakır'da yürütülmüştür. Denemede 20 makarnalık buğday çeşidi kullanılmıştır. Deneme tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak kurulmuştur. İncelenen tüm özellikler yönüyle çeşitler arasında istatistiki olarak önemli farklılıklar belirlenmiştir. En yüksek ve en düşük parsel verimi sırasıyla, Ceylan 95 (331.3 g) ve Kundura 1149 (143.0 g) çeşitlerinden elde edilmiştir. Kundura 1149 çeşidi en geççi (152.7 gün) ve Svevo çeşidi ise (135.3 gün) en erkenci çeşit olarak tespit edilmiştir. Karabenek hastalık oranı yönüyle en yüksek değer Mısın (% 7.607) çeşidinden elde edilmiştir. Selçuk 97, Ionio, Svevo, Zenit, Kızıltan 91, Çukurova 1252, Kundura 1149 ve İskenderiye çeşitleri ise bu hastalıktan etkilenmemiştir. Pas hastalık indeksi 0.550-3.933 arasında değişim göstermiştir. Pas hastalık indeksi yönüyle en yüksek değer Selçuk 97, en düşük değer Diyarbakır 81 çeşidinden elde edilmiştir. Karabenek hastalığına yakalanmış tanelerden yapılan izolasyonlarda; Alternaria sp., Fusarium sp., Cladosporium sp., Stephiylum sp. ve Helminthosporium sp. funguslan izole edilmiştir.
Özet (Çeviri)
VI THE DETERMINATION OF YIELD AND YIELD COMPONENTS OF SOME DURUM WHEAT CULTIVARS AND REACTIONS TO BLACK POINT AND RUST DISEASES Nafiz SÖNMEZ 2002 / 44 pages SUMMARY This study was carried out to determine yield and yield components of some durum wheat cultivars and reactions to black point and rust diseases in 2000/2001 growing season in Diyarbakır conditions. 20 durum wheat cultivars were used in the trail. The trail was designed as a randomized complete blocks design with three replications. Statistically significant differences were observed all the characters of cultivars. The highest and the lowest plot yield were obtained from Ceylan 95 (331.3 g) and Kunduru 1 149 (143.0 g) respectively. Kunduru 1149 was the latest (152.7 date) and Svevo was the earliest (135.3 date) cultivar. The highest black point disease rate was obtained from Mısırı (% 7.607). Selçuk 97, İonio, Svevo, Zenit, Kızıltan 91, Çukurova 1252, Kunduru 1149 and İskenderiye were not affected by this disease. Rust disease index were changed between 0.550 and 3.933. The highest and the lowest values for rust disease index were obtained from Selçuk 97 and Diyarbakır 81 respectively. Alternaria sp.j Fusarium sp., Cladosporium sp., Stephiylum sp. and Helminthosporium sp. fungi were isolated from isolation of the grain which effected by black point disease. Key Words : Wheat Cultivars, Yield, Yield Components, Black Point, Rust Diseases DWlMMfEltSVaf