Bazı yerel ve tescilli makarnalık buğday çeşitlerinin verim unsurları, bulgur kalitesi ve randımanının incelenmesi
The investigation of efficient and quality of bulgur, yield components of some local and registered durum wheat varieties
- Tez No: 380307
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT TİRYAKİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Durum buğday, yerel populasyon, modern çeşit, dane kalitesi, bulgur verimi, Durum wheat, the local population, modern cultivar, grain quality, bulgur yield
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Çalışma Hatay ekolojik koşullarında yerel ve tescilli kırk üç makarnalık buğday genotipi ile yağışa dayalı koşullarda üç tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Amaç; ülkemizde hali hazırda tescil edilmiş ve/veya üretim izni almış makarnalık buğday çeşitlerinin yanı sıra Anadolu'nun muhtelif yerlerinde, genellikle kendi ihtiyaçlarını karşılamak için, ekimi yapılan yerel makarnalık/bulgurluk buğday çeşitlerini verim, verim unsurları yönünden incelemek, ayrıca bulgur kalitesi bakımından teste tabi tutmaktır. Çalışma sonunda, uzun boylu genotiplerin verim ve unsurları bakımından kısa boylu çeşitlere göre dezavantajlı oldukları, genel olarak uzun boylu olan yerel populasyonların bu bakımdan ön plana çıktıkları görülmüştür. Yerel populasyonların modern ıslah çeşitlerine göre bin dane ağırlıklarının düşük, fakat dane yuvarlaklık oranları, dane renk değerleri ve bulgur randımanının yüksek olduğu belirlenmiştir. Bulgur randımanı bakımından Diyarbakır-81, Minaret, Menceki, Dumlupınar, Svevo ve Havrani ön plana çıkmışlardır. Bulgur parçacık iriliği oranı bakımından ise Dumlupınar ön plana çıkmıştır. Aydın-93, Amonos-97, Zenit ve Svevo çeşitleri de bu bakımdan dikkat çeken diğer çeşitler olmuştur.
Özet (Çeviri)
The study was conductud with three replications using the local and registered forty-three durum wheat genotypes based on rainfall conditions in Hatay. Aim of this study, in our country already have been registered and / or production have been granted permission durum wheat varieties, as well as in Anatolia in various locations, usually meet their own needs, the cultivation of the local durum wheat varieties yield, yield components in terms of examining, as well as wheat in terms of quality tested to keep. At the end of the study, tall genotypes in terms of yield and its components are disadvantageous compared to shorter varieties, generally taller than the local populations come to the fore in this respect they showed. According to modern breeding varieties of local populations thousand grain weight low, but the rates of grain roundness, and wheat grain color values were determined to be high efficiency. Results in terms of the efficiency of Diyarbakir-81, Minaret, Mencia, the Dumlupinar, Svevo and Havrani are come to the fore. In terms of the particle size ratio, Dumlupınar come to the fore. Aydin-93, Amonos-97, Zenit and Svevo varieties have been remarked in this regard.