Mardin ve Elazığ illeri kiraz bahçelerinde böcek ve akar faunasının tespiti üzerinde çalışmalar
Determination of the insect and acarina fauna in the cherry orchards of Elazığ and Mardin provinces
- Tez No: 123541
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İSMAİL ÇİMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Mardin, Elazığ, Kiraz, Böcek, Akar, Doğal Düşman, Mardin, Elazığ, Cherry, Insect, Acarina, Natural Enemy
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
IV MARDİN VE ELAZIĞ İLLERİ KİRAZ BAÇELERİNDE BÖCEK VE AKAR FAUNASININ TESPİTİ ÜZERİNE ÇALIŞMALAR Muharrem ÇINAR 2002/ sayfa 43 OZ Bu çalışma ile Elazığ ve Mardin illerinde 2001-2002 yıllarında kiraz bahçelerinin böcek ve akar faunası belirlenmiştir. Çalışma sonucunda 6 takıma bağlı 11 familyaya ait 38 zararlı böcek türü ile 1 adet zararlı akar türü ve bunlar türler üzerinde beslenen 6 takıma bağlı 10 familya ait 20 adet doğal düşman türü tespit edilmiştir. Belirlenen türlerden Stephanitis pyri (Fabricius), Monosteira unicostata (Mulsant), Myzus cerasi Fabricius, Archips rosanus Linnaeus, Capnodis tenebrionis (Linnaeus), Ptosima flavoguttata (Hliger), Sphenoptera simulatrix Reitter, Scolytus rugulasus (Müller),un oluşturdukları yaygınlık ve yoğunluk açısından önemli oldukları belirlenmiştir. Ayrıca tespit edilen faydalı türlerden Hymenoptera takımına bağlı Ichnemonidae familyasına ait Dolichomitus subglabratus (Perkins.) ve Xorides gravenhorstii (Curtis), Türkiye faunası için ilk kayıt niteliği taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
V DETERMINATION OF THE INSECT AND ACARINA FAUNA IN THE CHERRY ORCHARDS OF ELAZI? AND MARDİN PROVINCES Muharrem ÇINAR 2002/ page 43 ABSTRACT With this study, the fauna of insects and mites of cherry orchards were determined in Elazığ and Mardin provinces between the years 2001-2002. At the end of the study, 38 harmful insects and 1 harmful mite were determined belonging to 1 1 families in 6 orders, as well as 20 predators fed with harmful insects belonging to 9 families in 5 orders, as well as 20 predators fed with harmful insects belonging to 9 families in 5 orders. Of the harmful species, Stephanitis pyti (Fabricius), Monosteira unicostata (Mulsant), Myzus cerasi Fabricius, Archips rosanus Linnaeus, Capnodis tenebrionis (Linnaeus), Ptosima flavoguttata (Uliger), Sphenoptera simulatrix Reitter, Scolytus rugulasus (Müller), were concluded as important pests according to widespread and intensity of them. Of the beneficial species, belonging to Ichnemonidae (Hymenoptera) D. subglabratus, X. gravenhorstii were first records of fauna of Turkey.