Köpeklerde deneysel akut pankreatitisde tripsin benzeri immunoreaktivite (TLI) testi ve ultrasonografik bulguların klinik önemi
Clinical importance of trypsin-like immunoreactivity (TLI) test and ultrasonographic findings in dogs with experimental acute pancreatitis
  1. Tez No: 123729
  2. Yazar: SELÇUK PEKKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. KAZIM BÖRKÜ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Köpek, Pankreatitis, Tripsin Benzeri İmmunoreaktivite (TLI), Ultrasonografi. 86, Dog, Pancreatitis, Trypsin-Like Immunoreactivity (TLI), Ultrasonography 88
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
ÖZET Köpeklerde Deneysel Akut Pankreatitis'te Tripsin Benzeri İmmunoreaktivite Testi (TLI) ve Ultrasonografik Bulguların Klinik Önemi Bu çalışma ile; köpeklerde akut pankreatitis olgularının kesin tanısında; klinik, hematolojik ve bazı laboratuvar bulguların yanısıra, ultrasonografik bulgular ve ülkemizde rutin olarak kullanılmayan TLI testinin klinik öneminin ortaya konması amaçlanmıştır. Çalışmada materyal olarak; 1-4 yaşlarında, 10-25 kg ağırlığında, 8'i dişi 12'si erkek, 20 melez köpek kullanıldı. Akut pankreatitis oluşturmak için deneme grubu 12 köpeğin pankreasına deneysel laparatomi ile oleik asit enjekte edildi. Kontrol grubundaki 8 köpeğe ise deneysel laparatomi uygulandı ancak oleik asit verilmedi. Her iki gruptaki köpeklerin karın duvarı uygun teknikle kapatıldı. Çalışma süresince köpeklerin; iştah, genel durum, beden ısısı, solunum ve nabız sayıları, mukoza kontrolleri, kusma, dehidrasyon, dışkı takibi, abdominal palpasyonları ve canlı ağırlıklarındaki değişiklikler izlendi. Köpeklerden 12 saat açlığı takiben operasyondan önce (0) ve deneme boyunca 1., 3., 5., 7. günlerde alınan kandan Eritrosit (RBC), Lökosit (WBC), Hematokrit (HCT), Ortalama eritrosit hacmi (MCV), Hemoglobin (Hb), Ortalama korpuskuler hemoglobin (MCH) ve Ortalama korpuskuler hemoglobin konsantrasyonu (MCHC), kan serumundan Amilaz, Lipaz, ALP (Alkalen Fosfataz), AST (Aspartat Amino Transferaz), ALT (Alanin Amino Transferaz) aktiviteleri ve Tripsin benzeri immunoreaktivite (TLI), Glikoz, Albümin, Toplam protein, Toplam Bilirubin, Kolesterol, Trigliserit, Üre, Kreatinin değerleri belirlendi. Ultrasonografik (USG) muayeneleri operasyon öncesi (0) ve operasyon sonrası 1, 3., 5., 7., radyolojik muayeneleri ise 3. günde yapıldı. 85Bu çalışmada oleik asit'in pankreas'a verilmesiyle spontan olarak ortaya çıkan akut pankreatitis'e benzer şekilde akut nekrotizan pankreatitis oluşturuldu. Akut panreatitis oluşturulan köpeklerde ortak klinik bulgular olarak depresyon, çevreye karşı ilgisizlik, abdominal palpasyonda ağrı, mukozalarda solgunluk, kusma, dehidrasyon, taşikardi ve solunum sayısında artış belirlendi. Deneme grubu köpeklerde operasyon öncesine göre operasyon sonrası WBC sayıları ve HCT değerlerinde, serum Amilaz, Lipaz, ALT, AST, ALP aktiviteleri ile TLI değerlerinde fizyolojik sınırların üzerinde artış saptandı. Köpeklerde akut pankreatitis'in tanısında önemli bir test olan serum TLI konsantrasyonunun operasyon sonrası l.gün en yüksek düzeyde olduğu belirlendi. Akut pankreatitis oluşturulan köpeklerin hepsinde ilk günlerde yapılan ultrasonografik muayenelerde; pankreas loplarında genişleme, hipoekojen, hiperekojen veya heterojen paranşim, peripankreatik dokular ve duodenum duvarında kalınlaşma ve lümeninde genişleme tespit edildi. Sonuç olarak serum TLI seviyesinin belirlenmesi ve ultrasonografik muayenenin diğer klasik yöntemlerle birlikte akut pankreatitis'in tanısına önemli katkı sağlayacağı kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Clinical Importance of Trypsin-Like Immunoreactivity (TLI) Test and Ultrasonographic Findings in Dogs with Experimental Acute Pancreatitis The present study was carried out to determine the clinical, hematological and some laboratory findings for definiteve diagnosis of acute pancreatitis and the importance of TLI test, which is not commonly used in Turkey. 20 mix breed dogs, 8 of them were female and the rest 12 male, aged between 1 year to 4 years, weighing between 10 kg to 25 kg were included in this study. Following experimental laparotomy, acut pancreatitis was induced by oleic acid treatment. The 8 dogs in the control group had only experimental laparotomy. During the study, the appetites, general conditions, body temperatures, blood pressures and respiration frequencies, weight changes, abdominal palpation vomitting, dehydration and excrement conditions were observed and changes were recorded. From the blood samples collected prior to the operation (0) following 12 hour period of off feed and on the 1st, 3rd, 5th, 7th days of the experiment of period, the levels of RBC, WBC, HCT, MCV, Hb; MCH, MCHC and activities from serum Amylase, Lipase, ALP, AST, ALT and in addition Trypsin-like Immunoreactivity (TLI), Glucose, Albumin, Total protein, Total bilirubin, Cholesterol, Triglycerides, Urea, Creatinine were detected. Ultrasonography (USG) was performed on all dogs prior to the operation (0) and on the 1st, 3rd, 5th, 7th days after the operation and radiological examinations have been carried out on the 3rd day. In this study acute necrotizing pancreatitis was induced similar to the acute pancreatitis that spontaneously occurred with administration oleic acid. 87Depression, apathy, pain on abdominal palpation, pale mucous membranes, vomitting, dehydration, tachycardia, increase in the respiration rates were the common findings among the dogs with acute pancreatitis. Among the dogs in the control group increase in post-operation WBC and HCT levels, serum Amylase, Lipase, ALT, AST and ALP activities and TLI levels have been found above the physiological limits when compared to the levels obtained prior to the operation. The highest level of serum TLI concentration has been observed on the 1st day after the operation. Expansion on the pancreas lobes and hyperechoic or heterogen parenchyma, thickness in the hypoechoic peripancreatic tissues and duodenum wall and dilated lumen have been detected. It is concluded that ultrasonographic -examination and measuring serum TLI levels have a very significant contribution on the diagnosis of acute pancreatitis in association used together with the classical methods.